Rīta Panorāma

Sākas konkurss "Riga Jazz Stage 2015"

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja jaunās ekspozīcijas "Stacijas dzīve" atklāšana

Dzelzceļa muzejā jauna interaktīva izstāde - «Stacijas dzīve»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 10.aprīļa Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā apskatāma jauna interaktīva un aizraujoša izstāde visai ģimenei "Stacijas dzīve", kurā apmeklētāji varēs ne tikai redzēt un sadzirdēt, bet arī sajust staciju ar pieskārieniem.

Kā norāda izstādes veidotāji, "Stacijas dzīve" atklās stacijas šarmu un būtību un parādīs sajūtas, kas pārņem cilvēku, izkāpjot svešā stacijā pirmo reizi, atgriežoties mājās no tāla ceļa vai dodoties ikdienas gaitās.

Ekspozīcijas vēsturisko ietvaru veido Saldus stacija, tomēr izstādes mākslinieks Einārs Timma cer, ka izstādē sadzirdētās un izmēģinātās  lietas atsauks atmiņā katram savu iecienīto staciju. Bet tie, kuri pieder paaudzei, kas stacijas ikdienu un braucienu ar vilcienu nav izbaudījusi, varēs ļauties nebijušām sajūtām.

Ikvienam būs iespēja izmēģināt, kā darbojas Morzes aparāts, komutators, uzzināt, kas dzīvo stacijas otrajā stāvā, kas slēpjas stacijas dežuranta skapī un kā ģērbās dzelzceļnieki pirms simts gadiem. Pacietīgākie varēs klausīties stāstus un uzburt savu iedomu staciju. Visu piedzīvoto izjust tieši un nepastarpināti palīdzēs stacijas smaržas un skaņas.

"Izstāde veltīta stacijai kā sabiedriskās dzīves centram 20.gadsimtā. Šis nav klasisks stāsts tikai par stacijas funkcijām un vēsturisko attīstību, tas ir aicinājums piedzīvot staciju savās atmiņās un izstāstīt tās saviem bērniem un mazbērniem," uzsver Latvijas Dzelzceļa muzeja direktore Ieva Pētersone. "Stacijas tradicionālais dzīves ritms, kas tai piemita, aiziet līdz ar modernajām tehnoloģijām, autotransporta uzvaras gājienu un ikdienas steigu. Mazo staciju ēkas pārvēršas par muzejiem, baznīcām, veikaliem, dzīvojamām mājām. Citas lūkojas apkārtējā pasaulē ar tumšajām loga rūtīm un gaida savus jaunos saimniekus. Ekspozīcija mazliet nostalģiski atskatās uz to, kas reiz bija un aicina izbaudīt "Stacijas dzīvi"," saka Ieva Pētersone.

Līdz ar jaunās ekspozīcijas atklāšanu muzejs aicina ikvienu izstāstīt savus piedzīvojumus, padarot staciju vēsturi personiskāku. Plašāka informācija par akciju pieejama Latvijas Dzelzceļa muzeja mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti