Dienas ziņas

Baltijas atklātais ziemas čempionāts loka šaušanā

Dienas ziņas

Nacionālās bibliotēkas krājumā nonāk radio "Brīvā Eiropa" ieraksti

Dzejniekam J. Baltvilkam dāvās "Putnu kalnu"

Dzejniekam Jānim Baltvilkam dāvās «Putnu kalnu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uzsverot ornitologa un dzejnieka Jāņa Baltvilka daiļrades nozīmīgumu latviešu  bērnu literatūrā, Engures novadā sākta atbalsta akcija. Tās laikā ikviens tiek aicināts ziedot vides objekta ''Putnu kalns'' izveidei. Vides objektu no Latvijas laukakmeņiem un nerūsējošā tērauda veidos tēlnieks Kārlis Īle, un tā iecerēta kā  dāvana Jāņa Baltvilka 75. gadskārtas atcerei.

Smārdes pagasta ''Zīlītes'' ir dzejnieka un ornitologa Jāņa Baltvilka dzimtas mājas. Šeit  viņš vasarās gredzenojis putnus, vērojis norises dabā un smēlies iedvesmu saviem darbiem, stāsta rākstnieks Māris Rungulis:

“Faktiski viņš dabas ābeci apguva pilnībā, lai vēlāk to izmantotu savos darbos, savos tēlos. Viņam kā ornitologam, protams, ļoti svarīgi ir putnu tēli, bet tie nav plakani. Tas nav tā, ka viņš rakstītu par atsevišķām putnu sugām. Baltvilks izmanto visdažādāko domu, ideju un jūtu izteikšanai putnus.”

Tagad ''Zīlītēs'' saimnieko dzejnieka māsas meita Inese, kura  pirms diviem gadiem nodibinājusi  biedrību ''Pa baltā vilka pēdām''.

Jau  tagad ''zaļās stundas'' šeit notiekot vietējās skolas bērniem, bet nākotnē iecerēts sakārtot apkārtni un viņa stādīto mežu,  ikvienam  nodrošinot  pieeju Baltvilka dzīves telpai.

“Mēs gribam dalīties ar cilvēkiem,  ar sabiedrību visā Latvijā, lai tas nepaliek tikai šeit pie mums. Tās vērtības, ko viņš prata ielikt savos darbos, tā ir mīlestība uz dabu, uz putniem, kokiem, cilvēkiem un pat uz Dievu. Viņš mācīja to un spēja parādīt citiem,” saka biedrības ''Pa baltā vilka takām'' valdes priekšēdētāja Inese Vismane.

Nākamgad dzejniekam apritētu 75. gadskārta. To sagaidot, ''Zīlītēs '' iecerēts izveidot vides objektu ''Putnu kalns''. Par metu konkursa uzvarētāju starp pieciem pretendentiem kļuvis tēlnieks Kārlis Īle, kurš no nerūsējošā tērauda un laukakmeņiem iecerējis veidot vienlaikus  piemiņas obejektu un brīvdabas skatuvi:

“Tā iecere ir no akmeņiem veidot tādu lidojošo kalnu. Akmeņi, kas pacelti uz nerūsējošā tērauda stieņiem nedaudz gaisā, radot tādu sajūtu, ka viņi tā kā viegli lido tādā kalna formā. Uz šiem akmeņiem satupuši nerūsējošā tērauda putni.”

Lai ''Putnu kalnā'' varētu salaisties  Baltvilka daiļrades cienītāji,  vides objekta izveidei uzsākta atbalsta akcija, lai ziedojumos savāktu  nepieciešamos 30 000 eiro. Jau kopš 2004. gada iedibināta Jāņa Baltvilka balva  bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, kā arī ik gadu rakstnieka dzimšanas dienā notiek bērnu literatūras lasījumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti