Kultūras ziņas

Aika Karapetjana jaunais psiholoģiskās spriedzes trilleris

Kultūras ziņas

Noslēdzas izstāžu cikls "Ārup. Andris Grinbergs"

Plūdoņa muzeja atjaunotās ēkas

Dzejnieka Viļa Plūdoņa muzejā atjaunota klēts un ratnīca

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vairāk nekā 40 gadus izcilā dzejnieka Viļa Plūdoņa memoriālajā mājā–muzejā vēsturiskā apbūve bija nepilnīga. Piesaistot Eiropas fondu finansiālo atbalstu, šovasar savu atdzimšanu piedzīvoja 19.gadsimtā būvētā klēts, no kuras līdz mūsdienām bija saglabājusies vien trešā daļa. Vēsturisko vizuālo tēlu atguvusi arī ratnīca.

Viļa Plūdoņa muzejs “Lejenieki” Bauskas novadā nu ir ieguvis jaunu, sakoptāku izskatu. Tur noslēdzies vairāk nekā 200 tūkstošu eiro vērtais projekts un ir atjaunotas saimniecībā esošā klēts un ratu novietne. Reizē ar iegūto jauno izskatu, muzeja ļaudis “Lejeniekus” plāno attīstīt ne tikai kā tautas dzejnieka muzeju, bet arī kā piemēru tam, kā senos laikos saimniekoja zemgalieši.

Plūdonis savas dzimtas mājas Lejeniekus atpirka 1912.gadā un tad tā kļuva par leknu saimniecību. Tomēr padomju gados tā piedzīvoja panīkumu, saglabājot vien memoriālo telpu. Vēlāk rakstnieka mājas pārtapa par muzeju, tomēr blakus piegulošās ēkas prasījās pēc kārtīgas rekonstrukcijas.

Plūdoņa muzeja ēku atjaunošanas projekts tika uzsākts pirms trijiem gadiem, savukārt klēts un ratnīcas restaurācijas darbi noritēja tikai pēdējā pusgadā. Plānots, ka šajās ēkās tiks izvietota ekspozīcija gan par pašu "Lejenieku" saimniecību, gan saimniekošanu pirms simts gadiem.

Atjaunoto ēku atklāšana tika apvienota ar Plūdoņa mājās regulāri notiekošajiem maizes svētkiem. Turklāt projekta īstenotāji cer, ka "Lejenieki" ar laiku varētu attīstīties arī kā kultūras pasākumu norises vieta.

Katras ēkas atjaunošana ir izmaksājusi nedaudz virs 100 tūkstošiem eiro. Katra projekta publiskais finansējums jeb Eiropas Savienības finansējums ir 45 tūkstoši, bet atlikušās izmaksas sedza Bauskas novada pašvaldība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti