Dienas ziņas

Diennakts grupiņas joprojām pieprasītas

Dienas ziņas

Iedzīvotāji aizbrauc, apkures parādi pieaug

Dvietes katoļu baznīcai – 150

Dvietets katoļu baznīca svin 150 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dvietes Svētā Staņislava Kostkas Romas katoļu baznīcas draudze atzīmējusi dievnama 150 gadu jubileju. 19.gadsimtā būvētā baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, to raksturo grezns sakrālā baroka interjers. Jubilejas svinības ievadīja pateicības dievkalpojums Jelgavas diecēzes bīskapa Viņa Ekselences Edvarda Pavlovska vadībā.

Dvietes Svētā Staņislava Kostkas Romas katoļu baznīcas celtniecības darbi tika pabeigti 1864.gadā - tieši pirms 150 gadiem. Šādā īpašā svētku reizē Dvietes Romas katoļu draudze svēto misi papildināja ar baznīcas jubilejai veltītu euharistisko procesiju.

Baznīcu mēs dēvējam par mūsu Dvietes sirdi. Viņa šodien ir dzīva - mūsu Dvietes sirds. Viņa pukst, un dzīvību dod ticīgā tauta, kas nāk," saka Dvietes Romas katoļu draudzes valdes priekšsēdētāja Ināra Munce.

Pateicoties draudzes locekļu un muižnieka Kazimira Plātera-Zīberga līdzekļiem, krāšņā krustveida mūra celtne būvēta baroka stilā.

"Atgādina cietoksni. Bija taisīta cietokšņa vajadzībām. Logi šauri - pēc to laiku projektiem. Laikam vienīgā baznīca Latvijā vai ļoti reta no vecajām, kurai ir dubultie logi," saka Pēteris, Dvietes Romas katoļu draudzes prāvesta Edvarda Zakša bijušais kursabiedrs.

Kad braucām pa ceļam, tie, kuri ar mani brauca kopā, pa logu ieraudzījuši baznīcu, tāds kā "vaaaaau", tāda skaista baznīca! Ir smuka. Smuka ar to, ka nav arī tāda standarta, tāda ar saviem torņiem, ar torņu veidolu," norāda Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis.

Dvietes Romas katoļu baznīcas aizbildnis - Svētais Staņislavs Kostka - ir jaunatnes un studentu sargātājs, kuru raksturo ass prāts, stingra griba, kā arī dziļš lūgšanas gars.

"Viņa dzīves devīze bijusi šāda: "Es esmu radīts augstākām lietām"," teic Edvards Zaksis, Dvietes Romas katoļu draudzes prāvests.

Dvietes Romas katoļu draudzē kalpojoši jau aptuveni 20 prāvesti un katrs no viņiem ir devis savu ieguldījumu dievnama uzturēšanā un labiekārtošanā. Par šī brīža baznīcas veidolu kopš 2003.gada rūpējas prāvests Edvards Zaksis.

"Draudzes prāvestu es pazīstu no semināra laikiem. 1991.gadā kopā bijām iestājušies seminārā. Viņš bija visgarīgākais seminārists no kursa. Latviešu valodu praktiski neprata," stāsta Prāvesta Edvarda Zakša bijušais kursabiedrs Pēteris.

"Jāsaka paldies laikam ir mūsu prāvestam, kurš ļoti daudz darba ir darījis, ne tikai ar pastorālo draudzes, bet arī ar saimniecisko. Tas ir mūsu prieks un lepnums," uzsver Dvietes Romas katoļu draudzes valdes priekšsēdētāja Ināra Munce.

Dvietes Svētā Staņislava Kostkas Romas katoļu baznīcā dievkalpojumi notiek katru dienu un vietējie iedzīvotāji ļoti novērtē to, ka pagasta centrā atrodas sakrāla vieta, kas rada iekšējo mieru un gandarījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti