Labrīt

Jauns likumprojekts paredz valsts atbalstu arī privātmāju siltināšanai

Labrīt

"Altum" vadītājs: Uzņēmējiem ir bažas par nestabilitāti ierasti drošos tirgos

Muzeji ver durvis un aicina atkal apmeklēt izstādes

Durvis atkal ver Nacionālais mākslas muzejs un Vēstures muzejs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vairāki muzeji pakāpeniski atsāk darbību un aicina apmeklētājus ievērot distancēšanās prasības. Otrdien, 19. maijā, durvis ver Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā struktūrvienības, kur iespējams aplūkot pirms ārkārtas situācijas atklātās izstādes, kā arī neredzētas ekspozīcijas. Tāpat turpmāk var apmeklēt arī Vēstures muzeju, kas drīzumā cer atklāt arī valsts neatkarības atgūšanas gadadienai sagatavoto izstādi liepu alejā pretī muzejam.

Pēc vairāk nekā divu mēnešu pārtraukuma durvis atkal vērs Nacionālais mākslas muzejs un tā struktūrvienības Rīgas Birža un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. Ierobežojumu periods līdz šim muzejam licis gan pilnībā atcelt, gan pārcelt vairākas izstādes, gan arī pagarināt atsevišķu ekspozīciju norisi.

“Galvenajā ēkā vēl būs apskatāma Ērika Apaļā personālizstāde “Ģimene”. Un ceturtā stāva izstāžu zālē būs vēl apskatāma arī Džemmas Skulmes darbu izstāde. Savukārt 3. jūnijā lielajā zālē mēs plānojam atklāt latviešu māksliniekam, grafiķim Rihardam Zariņam veltītu izstādi. Tāpat Rīgas Biržā tiek saglabāta japāņu gravīru izstāde apskatei. Savukārt Dekoratīvās mākslas muzejā ir keramiķu Ingūnas Skujas un amerikānietes Melisas Breidenas izstāde “Samsāra”, kura vispār iepriekš pat netika vēl atklāta apmeklētājiem,” stāsta Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Muzeji patlaban darbosies, ievērojot dažādos drošības pasākumus. Iepirkti aizsarglīdzekļi darbiniekiem, kā arī dezinfekcijas līdzekļi. Savukārt maskas nav obligāta prasība muzeja apmeklētājiem.

“Muzeja darbiniekiem būs sejas aizsargi, un jāievēro 2 metru distance.

Tāpat noteikts, ka muzeja galvenajā ēkā vienlaikus drīkst uzturēties ne vairāk par 50 cilvēkiem.

Tātad ierobežojumi būs, un mēs aicinām arī apmeklētājus pašus izvairīties iet izstāžu telpā, kur jau uzturas vairāki apmeklētāji, bet vienkārši pagaidīt brīdi. Taču arī mūsu darbinieki regulēs šo plūsmu,” stāsta Lāce.

Arī Nacionālajā vēstures muzejā iespējams turpmāk klātienē aplūkot vēstures pamatekspozīciju, kā arī joprojām aplūkojama muzeju kopizstādi “Latvijas gadsimts”. Vēl šonedēļ darbu atsāks Dauderu nodaļa Sarkandaugavā un Tautas frontes muzejs Vecrīgā.

Savukārt vairāk par iecerēm, kas ārkārtas situācijas dēļ atliktas un kad tās būs iespēja aplūkot, stāsta Vēstures muzeja Muzejpedagoģijas un izstāžu departamenta vadītāja Astrīda Burbicka: “Protams, mēs cerējām uz 1. maija, Satversmes sapulces sasaukšanas simto gadadienu, un arī uz 4. maiju. Tā būtu izstāde, kas veltīta demokrātijas dzimšanai un atdzimšanai. Bet mēs ļoti ceram, ka jūnijā šo izstādi varēsim atklāt pretī muzejam liepu alejā. Tāpat Vēstures muzejam ir 100 gadu jubilejas gads, un gatavojam izstādi “Tuvplāni” par muzeja darbību. Tā bija plānota maijā, taču pārcelta uz septembri.”

Tikmēr Rundāles pils muzejs šajā nedēļā atvēris vien daļu ekspozīcijas, bet brīvdienās apmeklētājiem jau bijusi iespēja viesoties franču dārzā. Muzeja vadītāja Laura Lūse stāsta, ka bijušas arī nelielas rindas, taču apmeklētāji bez problēmām ievērojuši divu metru distanci gaidīšanas laikā.

“Šobrīd ir iespēja apskatīt daļu ekspozīcijas, kas ietver visu dienvidu korpusu ar skatu uz dārzu un arī centrālo perspektīvas skatu no hercoga guļamistabas. Mēs izvēlējāmies samazinātu Rundāles pils ekspozīcijas apskates veidu, jo tā varam nodrošināt lineāru apmeklētāju plūsmu, lai cilvēki lieki nesatiekas. Tāpat līdz ar to, ka uz jumta notiek remontdarbi, dažas no greznajām lustrām tiks noņemtas un novietotas telpās, lai tās varētu izpētīt tuvplānā arī apmeklētāji,” stāsta Lūse.

Pakāpeniski darbu atsāk arī virkne citu muzeju visā Latvijā, un iestāžu pārstāvji aicina apmeklētājus ievērot drošības pasākumus. Muzeju iespējams apmeklēt individuāli vai ģimenes lokā. Galvenais nosacījums ir 2 metru fiziskā distance no citiem apmeklētājiem un personāla.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti