Durvis apmeklētājiem vērs Liktens lietu muzejs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

1. maijā Stūra mājā Rīgā durvis apmeklētājiem vērs Liktens lietu muzejs, kurā apkopoti rīdzinieku lietu un priekšmetu stāsti. Muzeja 500 priekšmetu stāstu liecības vēsta par viņu dzīves un vēstures notikumiem, tā ir rīdzinieku izstāde, kurā  muzeju darbinieki un  vēsturnieki ir tikai viesi.

Liktens lietu muzejs, kas izvietots Stabu un Brīvības ielas stūra nama ceturtajā stāvā, apkopo priekšmetus un lietas, kas ļoti personiski raksturo vēsturiskos notikumus. 15 Liktens lietu muzeja ekspozīcijas telpās izvietotie priekšmeti atgādina Pirmā un Otrā pasaules kara notikumus, izsūtījumus, emigrāciju, padomju laiku un šodienas dzīves norises, kas ekspozīcijā ieņem tikpat nozīmīgu vietu kā pagātnes notikumi.

Ar sev svarīgiem priekšmetiem, lietām, dokumentiem un fotogrāfijām Liktens lietu muzeja ekspozīcijā piedalās dzejniece Liāna Langa, aktieri Baiba Broka, Dita Lūriņa-Egliena, Mārtiņš Egliens, Ieva Aleksandrova-Eklone, Artis Robežnieks, Andris Bulis, Jānis Paukštello, Katrīna Pasternaka, Arnis Līcītis, dziedātājs Viktors Lapčenoks, komponists Jēkabs Nīmanis, režisori Pēteris Krilovs, Antra Cilinska un Dace Pūce, filmu māksliniece Ieva Romānova, Andris Freidenfelds, televīzijas sejas Baiba Sipeniece-Gavare un Valters Krauze, žurnālisti Ingvilda Strautmane, Arno Jundze un Vidvuds Medenis, kinokritiķe Daira Āboliņa, rakstnieks Ēriks Hānbergs, mākslinieki Aivars Vilipsons, Gļebs Panteļejevs, Olga Šilova, Māris Subačs, teologs Artis Burovs, Latvijas institūta direktore Karīna Pētersone, hokejisti Artūrs Irbe, Miks Indrašis, Leonīds Tambijevs, Aleksandrs Ņiživijs, Edgars Masaļskis, Rodrigo Laviņš un daudzi citi.

Ekspozīcijā var apskatīt neskaitāmas ļoti personiskas priekšmetu liecības un dokumentus - Ēvalda Valtera divriteni, Aleksandra Čaka pēdējo vēstuli, Antas Klints saldumu šķīvi, tēlnieces Leas Davidovas-Medenes veidoto Imanta Ziedoņa portretu  un citus unikālus eksponātus.

Ekspozīcijas galvenais mākslinieks ir Artis Rutks, tās autore - režisore un žurnāliste Ilona Brūvere.

Izstāde ir viena no piecām izstāžu ciklā, kas bijušajā Valsts drošības komitejas jeb čekas namā - Stūra mājā Brīvības un Stabu ielas stūrī veltīts totalitārisma upuru piemiņai. Ar nama pirmo stāvu un tā vēsturi, kur padomju laikā tika izvietoti citādi domājošo un politieslodzīto karceri, iepazīstinās Okupācijas muzeja ekspozīcija.     

Liktens lietu muzejs būs atvērts no 1. maija līdz oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti