Dienas ziņas

Valmieras bijušajā mazuta saimniecībā sāk izpēti

Dienas ziņas

Ātrumu ietekmē cilvēka faktors

Durbes pilī atklāta izstāde "Gaišais ceļš"

Durbes pilī atklāta reformācijai veltīta izstāde «Gaišais ceļš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Atzīmējot Reformācijas kustības 500.gadskārtu, Durbes pilī atklāta izstāde “Gaišais ceļš”. Tā veidota kā stāsts par reformācijas ienākšanu Kurzemē un Tukuma pils komturu Dītrihu Butlaru. Viņš ne vien atbalstīja jauno mācību, bet arī uzņēmās veicināt izmaiņas Livonijas politiskajā pārvaldē.

Par reformācijas pirmsākumu, kā rezultātā vēlāk notika katoļu baznīcas šķelšanās un izveidojās jaunas konfesijas, uzskatāms 1517.gads, kad Mārtiņš Luters pie Vitenbergas pils baznīcas durvīm pienagloja 95 tēzes.

"Mums ir tāda sajūta, ka tā, protams, ir ticības un pārliecības lieta, bet tai pašā laikā tā bija arī tāda progresīvo cilvēku iestāšanās par modernizāciju, par jauninājumiem," norāda Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Viens no pirmajiem reģioniem ārpus Vācijas, kur sāka izplatīties Lutera mācība, bija Livonija. Pateicoties ''Gaišajam ceļam'', kas tolaik bija svarīgākais ceļš starp  Livoniju un ietumiem,  vēstis par pārmaiņām sasniedza Tukumu, kur tās  ātri uztvēra Tukuma ordeņa pils pārvaldītājs un  viens no pirmajiem Durbes un Šlokenbekas muižas lēņa turētājiem Dītrihs Butlars, kurš arī uzņēmās veicināt izmaiņas  Livonijas politiskajā pārvaldē.

"Dītrihs Butlars iestājās tolaik pirmās modernās, laicīgās valsts Prūsijas slepenajā dienestā, acīmredzot ar motīvu, ka Livonijā ir vajadzīgas pārmaiņas, ka šī valsts vairs nav tik spēcīga, kāda viņa kādreiz ir bijusi," stāsta Agrita Ozola.

Izstāde ''Gaišais ceļš'' veidota kā stāsts ne vien par reformācijas laiku, bet arī par Dītrihu Butlaru.

"Pateicoties gan Latvijas Nacionālā arhīva krājumam, gan īpaši Zviedrijas valsts arhīva dokumentiem ir bijis iespējams precizēt un saprast, kas tad īsti ir Butlars, kāda ir viņa saite ar Tukumu un arī par to, kādus lēņus viņš ir ieguvis," atklāj muzeja direktore.

Izstāde Durbes pilī būs apskatāma līdz Latvijas simtās jubilejas gada izskaņai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti