Kultūras rondo

Gaujiena pošas Vītolsvētkiem. Stāsta J.Vītola muzeja vadītāja Ineta Riepniece

Kultūras rondo

Ingas Gailes septītajā krājumā "Nakts" apkopoti pēdējos četros gados tapušie dzejoļi

Druvienieši aicina izstaigāt Jāņa Poruka bērnības zemi dzejas tūre "Porukam 150"

Druvēnieši aicina dzejas tūrē pa Jāņa Poruka dzimto pusi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atzīmējot latviešu literatūras izcilnieka Jāņa Poruka jubileju, viņa dzimtās puses – Druvienas – ļaudis sarūpējuši notikumu ar kultūrvēsturisku un literāru ievirzi “Dzejas tūre – Jānim Porukam 150”. Visas vasaras garumā tiek izstaigāti daždažādi Poruka ceļi, lasot gan viņa paša darbus, gan to, ko citi literāti rakstījuši par ievērojamo 19./20. gadsimta mijas dzejnieku, prozaiķi. 

Taujāta, kas rosināja Jāņa Poruka 150. gadskārtu atzīmēt, dodoties ceļā, Druvienas Kultūras nama vadītāja Valda Putene atbild, ka tā bija pandēmija, kas lika domāt nedaudz citādāk: “Mums ir ļoti bagāts vecās skolas muzejs, kur ir sakrāts materiāls par visiem mūsu dižajiem novadniekiem, tajā skaistā arī par Jāni Poruku. Ar bijušo muzeju vadītāju runājām, ka to vajadzētu nest saulītē, parādīt cilvēkiem arī no citas puses, ne tikai kā lapiņas muzejā un noliktas, iedzeltējušas grāmatas. Radās doma par dzejas tūri.”   

Vasaras notikums “Dzejas tūre – Jānim Porukam 150” top sadarbībā ar Druvienas bibliotēku un Latviskās dzīvesziņas centru. Tūres būtība esot sekojoša:

dienā ir piecu kilometru gājiens, kas iesākas ar kādu no Poruka tekstiem, bet pēcāk, īpaši nozīmētā vietā, ir tikšanās ar cilvēkiem, kuri vairāk vai mazāk saistīti ar dižo literātu

– viņa dzimtas atzari, jaunieši, kuri veiksmīgi startējuši dzejas konkursos, teātra mākslinieki, kam sirdij tuvs Poruks. Kopumā izraudzīti astoņi maršuti un puse no tiem jau pievarēti. 

Nākamais, pēc skaita piektais, ceļa posms nolikts 31. jūlijā, un tā centrā – Pērļa dzirnavas. Pie dzirnavām, lietojot kvadrātkodus, būs iespēja apskatīt latviskās zīmes, turpat arī lasījums. Tālāk ceļš vedīs apkārt dzirnavu ezeram. Ikviens laipni aicināts pievienoties gan šajā, gan turpmākajos posmos.   

Putene nosauc iepriekš vēl nepieminētu dzejas tūres aspektu – tiek uzņemta filma, kas gatava būšot tieši uz Poruka dzimšanas dienu 13. oktobrī. Vēl, ja vien epidemioloģiskie apstākļi būs vēlīgi, notiks koncerts ar māksliniekiem no Rīgas. Rudenī tiek gaidīts arī rakstnieces Ingas Žoludes romāns.

Starp citu, Žolude, būdama dzejas tūres dalībniece, ceļabiedriem lasījusi fragmentus no topošā darba par Poruku. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti