Kultūras ziņas

Aicina doties ekspedīcijā "Pa Aspazijas takām"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Dobeles pilī atklāta vēsturiskā ekspozīcija

Dobeles Livonijas ordeņa pilī iekārtota pastāvīga vēsturiskā ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kopš mūsu ēras pirmajiem gadsimtiem Dobeles pilskalnā pastāvējusi nocietināta zemgaļu koka pils. Kad Dobeles teritorija 14. gadsimta sākumā nonāca Livonijas ordeņa rīcībā, nodedzinātās zemgaļu pils vietā tika uzsākta mūra pils celtniecība. Tomēr daudzie kari 17. un 18. gadsimtā pils mūrus pārvērta drupās. Tagad pilī noslēgušies vēsturiskās ekspozīcijas iekārtošanas darbi, un daudzu gadu garumā arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti no 16. marta pieejami apskatei.

Dobeles pils muzeja pedagoģe Alise Limanska stāsta: "16. gadsimtā šeit sāk saimniekot hercogiene Elizabete Magdelēna, kura pilī veica nopietnus pārbūves darbus. [..] Katrā pils telpā – mēs diemžēl nezinām, cik to ir bijis kopā –, bijusi vismaz viena podiņu krāsns. Vitrīnās apskatāmi greznākie un krāšņākie podiņu krāšņu fragmenti."

Šobrīd apmeklētājiem pieejamas trīs pastāvīgās ekspozīcijas. Radošajā telpā ar interaktīvo elementu palīdzību iespējams iepazīties ar hercogienes pils dārzā audzēto ārstniecības augu kolekciju un senās farmācijas noslēpumiem. Pils pagraba izstāžu zālē aplūkojami dažādi seno zemgaļu sadzīves priekšmeti, kā arī eksponāti, kas atspoguļo Livonijas periodu Dobeles pilī.

Izstaigājot senās pils mūrus, var ieklausīties arī teikās par Dobeles pils rašanos, kā arī baudīt Dobeles ainavu no pils jumta terases.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti