Kultūras ziņas

Izskanējis Rīgas Operas festivāls

Kultūras ziņas

Atklāta izstāde "Litogrāfijas jaunība"

Dobelē atklāta koncertzāle "Zinta"

Dobelē atklāta koncertzāle «Zinta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kamēr Rīgā nerimst diskusijas par akustiskās koncertzāles nepieciešamību, priecīgu kultūrvēsturisku notikumu piedzīvojusi Dobele. Tur atklāta renovētā Mūzikas skola un koncertzāle “Zinta”, kas tapusi ar bijušā dobelnieka, Krievijas Revīzijas palātas vadītāja Alekseja Kudrina un Pētera Avena labdarības fonda “Paaudze” atbalstu. Atklāšanas koncertā kamerzāles lielisko akustiku atzinīgi novērtēja gan pianists Andrejs Osokins, gan Mūzikas skolas bijušie un esošie audzēkņi. 

"Galvenais ir iespējas attīstīt un veicināt mūzikas apmācības attīstību Latvijā, iespējas, kuras papildināsies ar jaunām telpām, jauniem instrumentiem, un šī kamerzāle būs gan pašiem audzēkņiem, gan visa veida māksliniekiem, kuriem būs iespēja šeit uzstāties," atzīst Dobeles novada domes priekšsēdētājs.

Dobeles koncertzāle "Zinta"
Dobeles koncertzāle "Zinta"

Dobeles Mūzikas skolas renovācija un jaunās koncertzāles izbūve ir bijušā dobelnieka, Krievijas Revīzijas palātas vadītāja un bijušā kaimiņzemes finanšu ministra Alekseja Kudrina dāvana savai dzimtajai pilsētai, kurā joprojām dzīvo plaša, muzikāla radu saime.

"Kad atbraucu uz Dobeli, mani radinieki, dobelnieki, parādīja skolu, tā sen nebija remontēta, un man kļuva skumji," stāsta Kudrins. "Radās vēlme palīdzēt. Runājām, ka varētu veikt nelielu remontu, tualetes salabot un vēl šo to. Pamazām dzima daudz nopietnāks projekts, un, lai to īstenotu, nācās vērsties pie turīgiem mecenātiem, arī Avena fondā, un kopīgiem spēkiem savācām līdzekļus skolas remontam."

Visas iesaistītās puses bijušas vienisprātis, ka koncertzāle jānosauc Alekseja Kudrina mātes – Zintas – vārdā. Zintas kundzes mūžs bijis raibs un skarbs kā Latvijas vēsture. Dzimusi Dobelē, kā maza meitene 1941. gadā izsūtīta uz Sibīriju, atgriezusies dzimtajā pusē tikai pēc desmit gadiem, vēlāk apprecējusies ar Dobelē izvietotās padomju armijas virsnieku. Aleksejs Kudrins piedzima Dobelē, skolā sāka iet Tukumā, vēlāk kopā ar ģimeni pārcēlies uz Mongoliju, tad studējis Ļeņingradas universitātē ekonomiku, deviņdesmitajos gados strādājis Borisa Jeļcina administrācijā, līdz 2000. gadā ieņēmis Krievijas finanšu ministra posteni. Bet Dobeles koncertzālēs atklāšanā – vietu pie bungām.

Mūzikas skolas renovācijā un koncertzāles celtniecībā ieguldīti vairāk nekā 4 miljoni eiro mecenātu līdzekļu, kā arī Dobeles pašvaldības un Eiropas fondu līdzfinansējums turpat 2 miljoni eiro. Koncertzāle tikusi arī pie jauna “Steinway” flīģeļa, kuru iesvētīja pianists Andrejs Osokins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti