Diskutēs par bibliotēku un muzeju lomu dialoga un informācijas pratības veicināšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

13. jūlijā norisināsies tiešsaistes pasākums "Bibliotēkas un muzeji kā drošā telpa dialogam un informācijas pratībai", kurā īpašu uzmanību pievērsīs kvalitatīvas izglītības un sadarbības veicināšanai, informēja Kultūras ministrijas pārstāvji.

Pasākums notiks ANO Augsta līmeņa Ilgtspējīgas attīstības politikas foruma ietvaros, kurā šogad Latvija prezentēs Ziņojumu par ilgtspējīgas attīstības mērķu (IAM) ieviešanu Latvijā no 2018. līdz 2022. gadam. Foruma ietvaros valstis aicinātas rīkot arī tematiskus pasākumus par kādu nacionālā ziņojumā iekļautu tēmu ar starptautisku aktualitāti. Latvija ir izvēlējusies rīkot diskusiju par kultūras nozīmi un potenciālu IAM ieviešanā, īpaši izceļot bibliotēkas un muzejus.

Forumā īpaša uzmanība tiks pievērsta atsevišķiem mērķiem, tostarp kvalitatīvas izglītības un sadarbības veicināšanai, kurā kopš 2018. gada mērķtiecīgu darbu ieguldījušas arī Latvijas bibliotēkas un muzeji, gan rīkojot izglītojošus pasākumus par IAM šo nozaru profesionāļiem, gan īstenojot starpdisciplinārus projektus bibliotēku un muzeju apmeklētājiem. Muzeju IAM iniciatīvas ir apkopotas datubāzē "IAM Latvijas muzejos".

Tiešsaistes pasākumā "Bibliotēkas un muzeji kā drošā telpa dialogam un informācijas pratībai" ar priekšlasījumiem par muzejiem un bibliotēkām kā uzticamiem partneriem IAM ieviešanā piedalīsies: britu muzeju speciālists un ICOM Ilgtspējīgas attīstības darba grupas loceklis Henrijs Makgī (Henry McGhie); IFLA projekta "Pasaules bibliotēku karte" vadītāja Kristīne Pabērza-Ramiresa; Apvienoto Arābu Emirātu universitātes profesore, informācijas pratības eksperte Maha Bašri (Maha Bashri).

Ar pieredzi kopienu saliedēšanā, miera un medijpratības veicināšanā dalīsies Ukrainas Bibliotēku asociācijas valdes locekle Tetjana Hrančaka (Тетяна Гранчак), Čārlza Darvina fonda pārstāvis Edgardo Civallero (Ekvadoras Galapagu salas) un Žaņa Lipkes memoriāla vadītāja Lolita Tomsone (Latvija). Pasākuma moderators būs KM valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Pasākums notiks angļu valodā, bez tulkojuma. Pasākums tiks straumēts Kultūras ministrijas Youtube un Facebook vietnēs, un tā laikā skatītājiem tiks piedāvāta iespēja paust savu viedokli un uzdot jautājumus pasākuma dalībniekiem.

KM valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš uzsvēra: "Bibliotēkas un muzeji visā pasaulē ir institūcijas, kas vēl joprojām bauda augstu sabiedrības uzticību. Laikā, kad sabiedrība kļūst aizvien sašķeltāka un fragmentētāka, kultūra spēj uzrunāt cilvēku prātus un sirdis, izmantojot citus izteiksmes līdzekļus nekā politiķi, zinātnieki vai mediji, kā arī veicināt cieņpilnu dialogu sabiedrībā par visdažādākajām tēmām. Tāpēc bibliotēkas un muzeji, mūsuprāt, ir lieliski partneri ikvienam, kurš strādā pie IAM mērķu sasniegšanas, un būtu ieteicams ar tiem sadarboties biežāk."

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika papildināja: "Globālie izaicinājumi pasaulē aktualizē jautājumu par kultūru kā visaptverošu attīstības virzītājspēku, nevis no attīstības procesiem atrautu, atsevišķu, sevī noslēgtu nozari. Ir mainījusies izpratne par to, kas vispār ir ilgtspējīga attīstība un izaugsme, uzsverot, ka līdzšinējā attieksme, izceļot priekšplānā ekonomiskās vajadzības, nav spējusi nodrošināt miermīlīgu, vienmērīgu, iekļaujošu un ilgtspējīgu sabiedrības labklājību."

Pasākumu rīko Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālo komiteju (ICOM) un Starptautisko bibliotēku asociācijas un institūcijas federāciju (IFLA).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti