Diskusijā aktualizē grāmatu iepirkuma problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tuvojoties „Baltijas Grāmatu svētkiem 2014”, Latvijas Radio raidījums „Kultūras Rondo” diskusijā aktualizējis grāmatu iepirkuma problēmu bibliotēkās. Atklājot problēmas vērienu, diskusijas dalībnieki aicināja Saeimas deputātus paredzēt atsevišķu budžeta sadaļu grāmatu iepirkšanai.

Telefonintervija ar Valmieras bibliotēkas vadītāju Daigu Rokpelni
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

2009.gada krīze bija tas punkts, kad izsīka līdzekļi vērtīgu grāmatu iepirkumam pašvaldību publiskajās bibliotēkās, problēmu diskusijā iezīmēja Kultūras ministrijas (KM) Kultūrpolitikas departamenta referente Līga Buševica. Kultūkapitāla fondā (KKF) vēl aizvien nav atjaunota grāmatu iepirkuma mērķprogramma, taču ir izveidotas vairākas mērķprogrammas, kuras teorētiski varētu pieteikt bērnu grāmatu iepirkumu.

Manuprāt nav atrasts risinājums, lai varētu iepirkt cita profila pieaugušo literatūru,” norādīja KM pārstāve.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bibliotēku konsultatīvā centra projektu vadītāja Liega Piešiņa skaidroja, ka LNB 2013.gadā piedalījusies trijos projektu konkursos. Tas nenozīmē, ka bibliotēka naudu garantēti saņem.

2013.gadā, startējot tulkotās literatūras sadaļā, mēs finansējumu nesaņēmām. Tas nozīmē, ka 2013.gadā no valsts netika iepirkta laba tulkotā literatūra,” ar LNB pieredzi iepazīstina Liega Piešiņa.

Latvijas grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka raidījumā nosauca par absurdu situāciju, ka katru gadu jāpierāda nepieciešamība nogādāt līdz lasītājam labas grāmatas un vēl jāsacenšas ar citām vajadzībām. Punka atgādināja, ka KKF literatūras konkursos tiek atbalstīts radošais process un „tā tam būtu jābūt”. Gadu gadiem tiek runāts par piešķirto līdzekļu nepietiekamību, atgādina Punka.

Gadu no gada ir bijis jautājums par grāmatu iepirkumu, kurš nedrīkst pārvērsties par vienu no projektu konkursos iesniedzamajiem pieprasījumiem, jo tas tieši atspēlēsies nācijas izaugsmē un mūsu kultūras pašapziņas veidošanā,” skaidroja Latvijas Literatūras centra (LLC) vadītājs un izdevējs Jānis Oga.

Izdevējs Oga aicina Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas jauno vadītāju Danu Reiznieci-Ozolu pievērst uzmanību tam, vai ir paredzēti līdzekļi grāmatu iepirkumiem.

Deputāti var pieprasīt no ministrijas atsevišķu budžeta sadaļu, diskusijas noslēgumā uzsvēra Oga. Savukārt Latvijas Radio žurnāliste Ingvilda Strautmane aicināja deputātus apmeklēt „Baltijas Grāmatu svētkus” un tikties gan ar izdevējiem, gan lasītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti