Dienas ziņas

Ar velosipēdu bez tiesībām

Dienas ziņas

Teātrim jāmeklē nauda jauniem radiomikrofoniem

Dikļos tapusi Skaņu birzs

Dikļos tapusi Skaņu birzs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par godu Dziesmu svētku 150.gadadienai Dikļos tika izveidota dabas koncertzāle. Tagad to papildinājis jauns vides objekts - Skaņu birzs. Tajā izvietoti vairāki netradicionāli brīvdabas mūzikas instrumenti, kas brīvi pieejami visiem interesentiem.

Skaņu birzi veido vairāki ksilofoni, metalfoni, pūšamie instrumenti un pats galvenais - zvani, kas kopā veido netradicionālu mūzikas instrumentu un skaņu ansambli.

"Ļoti jocīgi latviešu cilvēkiem pateikt, ka vienkārša caurule ir zvans, tas ir gandrīz nereāli, bet tos sauc par zvaniem un tos arī spēlē kā zvanus. Tāpēc es izdomāju stāstu, ka maza stabulīte ir Sibeliusa piemineklis, ērģeles un tamlīdzīgi, tā ir tāda ziemeļvalstu, man sķiet, pat simbols. Sprīdītis arī stabulē un uzveic ļauno - tas ir simbols. Mazliet abstrahējoties, to es ieliku šeit," stāsta mākslinieks, Skaņu birzs autors Ivars Mailītis.

Skaņu birzs centrālais objekts ir trīs ar klavieru taustiņu principu darbināmi zvanu komplekti, un tas apvieno abus mūzikas instrumentus. Tie veidoti pēc mākslinieka paša dizaina.

"Mūsu Skaņu birzs - tā ir tāda unikāla celtne, unikāls veidojums, es domāju, visā Latvijā. Stabules kā mazas ērģelītes skan," pauž Dikļu pagasta gide, bibliotēkas vadītāja Brigita Jauniete.

Ivars Mailītis ir Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku galvenais mākslinieks un Neikenkalnā esošo Sidraba biržu autors, kuram vides objektu un mūzikas instrumentu projektēšana nav sveša.

"Tieši šeit - Sidraba birzī, kura bija iepriekšējos dziesmu svētkos centrālais simbols, es esmu lepns, ka varēju šeit izlikt. Man ir patīkami. Mēs turpinājām projektu, mēs noteikti izveidosim stāstu par skaņu, par skaņas rašanos. Ne tikai skaņu, bet arī par vēsturi, kas ir šeit," norāda mākslinieks.

Skaņu birzī Dikļu Neikenkalnā varēs iegriezties visu vasaru un izmēģināt tur esošos mūzikas instrumentus.

"Bērniem, sākoties septembrī skolas laikam, tas būs interesanti, ka mūzikas instrumentus nevis spēlē tikai zālē un telpās, bet var atnākt šeit. Tā ir iespēja gan mazākam bērnudārza bērnam ar savām mazajām rociņām, gan lielākajiem skolas bērniem izmēģināt, kā tas ir - spēlēt instrumentus brīvā dabā," saka Brigita Jauniete.

Neikenkalna dabas koncertzāle arī turpmāk tiks papildināta ar jauniem vides objektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti