Dikļos atzīmē Jura Neikena 190 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sagaidot ievērojamā mācītāja, skolotāja un rakstnieka Jura Neikena 190 gadu jubileju, Kocēnu novada Dikļos Dziesmusvētku ekspozīcijas telpās izveidota izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Valmieras un Limbažu muzeju, informē Kocēnu novada pārstāve Eva Eglīte.

Izstādes atklāšana notiek Neikena dzimšanas dienas datumā - šodien, 6. aprīlī, plkst. 15. Izstādi ikviens interesents varēs aplūkot līdz 1. jūnijam. Savukārt svētdien, 10. aprīlī, plkst. 14 Dikļu evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks Jura Neikena piemiņai veltīts dievkalpojums.

Mācītājs, skolotājs un rakstnieks Juris Neikens (1826-1868) ir viena no izcilākajām personībām Latvijas kultūras vēsturē, kurš desmit gadu kalpojis Dikļu evaņģēliski luteriskajā draudzē (1857-1867). Juris Neikens 1864. gada trešajos Vasarsvētkos Dikļos sarīkoja pirmos Dziedāšanas svētkus, sapulcinot kopā sešus vīru korus no Limbažiem, Rūjienas, Mazsalacas, Lielsalacas, Straupes un Dikļiem. Ar Jura Neikena vārdu Dikļos saistītas vairākas vietas - Neikenkalns (Dziedāšanas svētku vieta), Neikena akmens (pusceļā starp baznīcu un mācītājmāju) un arī mācītāja krēsls, kas atrodas baznīcas sakristejā, tiek saukts par Neikena krēslu.

Neikens bija Latviešu Literārās biedrības Vidzemes nodaļas vadītājs (1864-1866) un atsāka izdot laikrakstu "Ceļa Biedris" (1865-1867), kurā bērniem mudināja apgūt zināšanas, apmeklēt skolas un nepamest dzimteni labākas dzīves meklējumos Krievijas impērijā. 1866. gadā viņu iecēla par Valmieras prāvesta iecirkņa skolu pārraugu.

1867. gadā Neikens pārcēlās uz Umurgu, kur līdz pat savai nāvei 1868. gada 13. jūlijā bija draudzes mācītājs. Apbedīts Umurgas kapos, kur sakarā ar Umurgas baznīcas 500 gadu jubileju 1996. gadā atklāja Jura Neikena piemiņas akmeni.

Visu aprīļa mēnesi  literatūras izstāde “Rakstniekam, mācītājam, sabiedriskajam darbiniekam, novadniekam Jurim Neikenam – 190” skatāma arī Limbažu Galvenajā bibliotēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti