Dikļos atklāj jaunu ekspozīciju Dziesmu svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dziesmu svētku muzeja telpās Dikļos piektdien, 27.februārī, plkst.15 tiek atklāta Dziesmu svētku jaunā ekspozīcija.

Sadarbībā ar vēsturnieku Albertu Rokpelni tapusī ekspozīcija veltīta Dziedāšanas svētku sākotnei Latvijā. Astoņās planšetēs ar bagātīgu teksta materiālu, ko papildina vēsturiskās fotogrāfijas, izvietota informācija par Juri Neikenu, Dziedāšanas svētku tradīciju Dikļos, latviešu tautas atmodu un Dziesmu svētku tradīciju uzplaukumu 19.gadsimta otrajā pusē, Dziesmu svētku tradīcijām un atceri Dikļos pēc Otrā pasaules kara, Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem un Dziesmu svētku tradīcijām novados.

Dziesmu svētku muzejā iespējams aplūkot arī Dikļu evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja Jura Neikena krēslu - identisku kopiju oriģinālam, kas glabājas Dikļu baznīcā. Arī šis krēsls izgatavots projekta "150 gadi kopš latviešus Dikļos dziesma kopā sauc!" ietvaros. Neikena krēsls kā Kocēnu novada dārgums un vērtība ir iekļauts grāmatā "Latvijas novadu dārgumi", kas izdota šī gada sākumā. Mācītājs, skolotājs un rakstnieks Juris Neikens, kurš Dikļos 1864. gada trešajos Vasarsvētkos sarīkoja pirmos Dziesmu svētkus, ir viena no izcilākajām personībām Latvijas kultūras vēsturē.

Dziesmu svētku muzejā ierīkota arī Dziesmu svētku ekspozīcijas kinozāle, kurā var vērot ar Dziesmu svētkiem un kordziedāšanas tematiku saistītus video materiālus, piemēram, sadarbībā ar Vidzemes Televīziju veidoto dokumentālo īsfilmu "Dziesmu svētki no šūpuļa līdz mūsdienām", kas tapusi Borisa un Ināras Teterevu fonda finansētā projekta "Latvijas Dziesmu svētku šūpulis - Dikļu zīme Eiropas kartē" ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti