Kultūras ziņas

Pilsētvides dizains roku rokā ar iedzīvotājiem

Kultūras ziņas

Sākas kinofestivālu laiks

Latviešu folkloras krātuvei - 90

Digitalizē Latviešu folkloras krātuves materiālus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Savā 90 gadu pastāvēšanas laikā Latviešu Folkloras krātuve saglabājusi trīs darbības pamatvirzienus - folkloras arhivēšanu, uzglabāšanu, kā arī tās publicēšanu un pētniecību. Darbs turpinās, izmantojot mūsdienīgas metodes un tehnoloģijas, tāpat noris materiālu digitalizācija. Latviešu folkloras krātuve ir vecākais arhīvs Baltijā.

Kā jau esam vēstījuši, 2.decembrī Latviešu folkloras krātuvei aprit 90.gadskārta - cienījams vecums, līdz ar to folkoras kolekcija ir bagātīga, kas katru gadu papildinās ar jauniem folkloras vākumiem no Latvijas novadiem, ko mūsu tauta ir krājusi un glabājusi savās atmiņās vairākus mūžus. No 1940.gada Latviešu folkloras krātuves paspārnē ir arī Dainu skapis.

Gadu pēc dibināšanas, proti, 1925.gadā, Latviešu folkloras krātuve uzsāka pirmo ienākušo materiālu reģistru. Krātuvē ir aptuveni trīs miljoni vienību, tajā pārstāvēti visi iespējamie folkloras žanri, tajos ir liela dažādība. Folkloras materiāli ir mainījušies laika gaitā tāpat, kā mainījusies ir to vākšanas tehnoloģija.

"20.gadsimta 20.gados skaņas ierakstīja ar fonogrāfu, mūsdienās to, protams, dara digitāli. Mūsdienu folkoloru mēs varam atrast internetā, pirms 90 gadiem tas nebija iedomājams. Folkloras vākšana ir mainījusies, pētīšana ir mainījusies laika gaitā. Bet tas, kas nav nav mainījies - folklora aizvien ir un dzīvo tautā," teic Latviešu folkloras krātuves vadītāja Rita Treija.

Šobrīd Latviešu folkloras krātuvē noris manuskriptu digitalizēšana - tiek skenēti senākie un sliktākā stāvoklī esošie manuskripti. Drīzumā tiks publicēta jaunā krātuves datubāze, kurā ir iekļauts Dainu skapja saturs, fotogrāfijas un zīmējumi no dažādiem laika posmiem, audio un video materiāli, sakāmvārdu kartotēka, kā arī pasakas un teikas latviešu un vācu valodās.

"Patīkams pārsteigums - atklāt savus radiniekus, kuri savukārt pierakstījuši savus radiniekus. Tur tiešām ļoti daudziem varētu būt ģimeniski atklājumi, piedzīvojumi," teic "Garamantas.lv" projekta vadītāja Sanita Reinsone.

Visus digitalizētos arhīva materiālus var apskatīt portālā "Garamantas.lv". Vārds "garamantas" 20.gadsimta 20. un 30.gados tika lietots kā sinonīms vārdam "folklora". Portāls piedāvā iespēju ne tikai lasīt, skatīties un klausīties tautasdziesmas, teikas, pasakas un sakāmvārdus, bet arī iepazīt folkloras materiālu kolekcijas kā unikālu nemateriālās kultūras vērtību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti