Dienas ziņas

Konservatīvie uzvar Lietuvas Seima vēlēšanu 1. kārtā

Dienas ziņas

Lauksaimnieki novērtē autoceļu Ciblas novadā

Digitalizē Kuldīgas novada muzeja vērtības

Digitalizē Kuldīgas novada muzeja vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kuldīgas novada muzejs ir viens no Latvijas muzejiem, kas piedalās Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektā “Kultūras mantojuma digitalizācija”. Digitalizējamo priekšmetu datu sagatavošana, rediģēšana un papildināšana aizņēmusi aptuveni divus gadus.     

Vienā no Kuldīgas novada muzeja krājuma ēkas telpām klusi, lēni un ļoti akurāti, uzmanību pievēršot pat vismazākajam puteklītim, norit darbs, kura rezultāts būs noderīgs ikvienam vēstures un novadpētniecības interesentam.Cits pēc cita tiek digitalizēti muzeja Fotonegatīvu kolekcijas daļas priekšmeti, ap 1430 fotonegatīvu un stikla plašu, kā arī ap 70 kartogrāfijas priekšmetu.

“Visam ir jābūt bez putekļiem, jo katrs mazākais puteklītis, matiņš, graudiņš, viņš ir redzams bildēs, jo bildītes ir maziņas, un bildes tiek skenētas ļoti augstā kvalitātē,” stāstīja digitalizētāja Krista.

Tā kā Kuldīgas novada muzejā šobrīd tiek veidota krājuma atvērtā daļa, tad ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas īstenotā projekta “Kultūras mantojuma digitalizācija” atbalstu te nolēma digitalizēt to krājuma daļu, kas šobrīd nav tik plaši pieejama.

Fotonegatīvos un stikla platēs iemūžināta Kuldīga no 19. gadsimta beigām, arī 20. gadsimta pirmās puses. Bijušais muzeja darbinieks Auseklis Zihmanis daudz fotografējis izstādes, ekspozīcijas, kultūras un vēstures objektus, personības, arī muzeja rīkotās ekspedīcijas. 

“Vienkārši tā arī  sava laika arhitektu māksla, tik smalki filigrāni visu izzīmēt, uzzīmēt,” piebilda Krista.

Savukārt kartogrāfijas materiālos galvenokārt ir Pelču pils un Lielīvandes muižas plāni, rasējumi, zīmējumi.

“Tā ir kolekcija, ko ir ļoti grūti skenēt, līdz ar to mēs [oriģinālus] maz izmantojam; tagad tas būs pieejams sabiedrībai, arī mēs varēsim pasākumos, notikumos  izstādes veidot, tas būs vairāk pieejams,” klāstīja Kuldīgas novada muzeja krājuma glabātāja Indra Orehova.

Savukārt Kuldīgas novada muzeja Krājuma un pētniecības nodaļas vadītāja Inna Rozentāle norādīja, ka krājumus varēs apskatīt “attiecīgi no jebkuras vietas, pieslēdzoties Nacionālā muzeja krājuma kopkatalogam”, bet, ja nepieciešams oriģināls, tad var nākt uz muzeju un apskatīt.

Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar vairākām institūcijām Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīto projektu “Kultūras mantojuma digitalizācija” īsteno jau četrus gadus. Pēdējos divus gadus notiek 2000 Latvijas Nacionālajā arhīvā uzglabātu pergamentu un Latvijas akreditētos muzejos uzglabātu 68 000 priekšmetu digitalizācija.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti