Kultūras rondo

Noslēgusies romānu sērija "Mēs. Latvija. XX gadsimts". Gaidas, emocijas un pārdomas

Kultūras rondo

Fotogrāfes Intas Rukas jaunākā izstāde - stāsts par bailēm, izvēli un drošsirdību

Digitālā kolekcija “Dziesmu svētku krātuve” stāsta Dziesmu svētku vēsturi

Digitālā kolekcija «Dziesmu svētku krātuve» būs noderīga gan interesentiem, gan pētniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas jaunajā digitālajā kolekcijā “Dziesmu svētku krātuve” ievietotie dokumeti ļauj gan iepazīt svētku vēsturi interesentam, gan veikt nopietnu darbu pētniekam, uzskata Latvijas Nacionālā ahīva vadītāja Māra Sprūdža.

"Krātuves lielākais pluss, ka tai nav speciālas mērķauditorijas. Tajā ievietotais dokumentu komplekts ļauj veikt gan zinātnisko pētījumu, gan interesants tam, kas grib saprast, kas tie dziesmu svētki ir un kas tajos noticis," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta Sprūdža.

Sagaidot XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkus, Latvijas Nacionālajā digitālajā bibliotēkā ir izveidota jauna digitālā kolekcija “Dziesmu svētku krātuve”. Šis ir projekts, ko veido Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar sadarbības partneriem – Latvijas Nacionālo arhīvu, Rakstniecības un mūzikas muzeju, Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeju. Viens no sadarbības partneriem ir arī Latvijas Radio, kas krājumu papildinājis ar raidījumiem par dziesmu svētkiem, ko savulaik veidojis muzikologs Oļģerts Grāvītis.

"Skatāmies, lai būtu kā vietne, ko var papildināt ar materiāliem no dažādiem svētkiem," skaidro Ieva Muižniece.

Latvijas Nacionālais arhīvs krātuvei piedāvājis dokumentus, kas atspoguļo dziesmu svētku neredzamo pusi par to, kā top svētki.

"Nevar redzēt tos zvanus, kad kuram no augstākās vadības nav patikusi konkrēta dziesma un tāpēc izņemta. Mēs redzēsim tos strīdus, cik lielam procentam jābūt citu padomju tautu republiku mūzikas īpatsvaram, cik drīkst būt latviešu mūzika,

kāpēc nevar viena vai otra autora dziesmas iekļaut," norāda Māra Sprūdža.

Ieva Muižniece ir gandarīta, ka intervijas ar virsdiriģentiem un virsvadītājiem bagātina krātuves faktu materiālu. Piemēram, diriģente Aira Birziņa uz sarunu ieradusies ar kleitu, kas bijusi mugurā, diriģējot vienos dziesmu svētkos. Tā nofotografēta un to arī var aplūkot krātuvē.

Interesentiem jārēķinās, ka ne visi digitālās krātuves materiāli būs pieejami no jebkura datora. Autortiesību ierobežojuma dēļ daļa materiālu ir pieejami tikai publiskajās bibliotēkās.

Tāpat, ja kāds vēlas krātuvei piedāvāt savus materiālis, Ieva Muižniece aicina sazināties ar tās veidotājiem pa e-pastu [email protected]

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti