Panorāma

10% atbrīvoti no vidusskolas eksāmeniem

Panorāma

25. "Twitter konvojs" jau ceļā

Baznīcu naktī durvis ver dievnami

Dievnami visā Latvijā ver durvis Atvērto baznīcu dienā un Baznīcu naktī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Baznīcu nakts šogad Latvijā notiks jau devīto reizi, kad ikvienam 28. maijā no sešiem vakarā līdz pusnaktij ir iespēja tuvāk iepazīt Latvijas dažādu konfesiju baznīcas, to kristīgās kultūras, mākslas un garīgo vērtību mantojumu. Jau otro gadu Baznīcu naktij pievienosies Latvijas sakrālajam mantojumam veltītais notikums "Atvērto baznīcu diena". Galvenā šo pasākumu atziņa, ka Latvijas dievnami – katrs savā neatkārtojamībā – ir kopīga Latvijas tautas vērtība. Pirmo gadu šajā kustībā iesaistās vairāki Latgales dievnami, tostarp divas dažādu arhitektūru "pērles" – baroka stila Pasienes katoļu baznīca un neogotikas "pērle" – Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca.

Dievnami visā Latvijā ver durvis Atvērto baznīcu dienā un Baznīcu naktī
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

Latvijas baznīcām šī diena ir īpaša, zinot, ka to durvis vērs ne tikai savas draudzes locekļi, bet ikviens, kas vēlēsies ielūkoties baznīcā, tās arhitektūrā, kultūrā, garīgajās vērtībās. Baznīcu, kas iesaistās akcijā, ir daudz, par pasākumus stāsta Baznīcu nakts komandas pārstāve Baiba Betlere: "Šodien vaļā ir 187 Latvijas dievnami, kuri būs atvērti no pulksten 10.00 rītā līdz 22.00, un dažas baznīcas būs atvērtas līdz pat pusnaktij. Iecere ir iedibināt tradīciju, kad vienu dienu gadā lielākā daļa Latvijas baznīcu tiek atvērtas apmeklētājiem vienā dienā, vienā laikā, aicinot iepazīt tuvāk Latvijas kristīgo baznīcu sakrālo mantojumu. Programma mums ir liela, notiek koncerti baznīcās visā Latvijā."

Pirms 110 gadiem uzbūvētā Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca Augšdaugavas novadā ir neogotikas arhitektūras "pērle". No sarkaniem ķieģeļiem celto dievnamu, kuras majestātiskie torņi augstu paceļas debesīs, nevar nepamanīt, stāsta prāvests Jānis Kolns: "Mūsu baznīca ir atvērta katru dienu. No rīta līdz vakaram viņa ir pieejama jebkuram, jo šeit ir lielā šoseja Rīga – Daugavpils. Var redzēt, ka cilvēki brauc, [baznīca] ir tik tuvu, cilvēki apstājas, ienāk apskata baznīcu, jo šī celtne varena, lauka vidū."

Līksnas baznīca ir 30 metrus gara un 17 metru plata, iespaidīga celtne, kurā joprojām darbojas aktīva draudze, stāsta Jānis Kolns: "Tajā laikā draudze bija ļoti liela, tāpēc bija nepieciešamība celt tik grandiozu baznīcu. Esmu dzirdējis tā laika liecinieku stāstīto, ka arī šī lielā baznīca tajā laikā bija par mazu, lielos svētkos visi tāpat nesalīda. Bet šodien skatoties, to cilvēku nav tik daudz, bet priekš lauku draudzes, es teiktu, ka ļoti daudz apmeklē."

Šodien Līksnas baznīca iesaistās Baznīcu nakts pasākumā, tas notiek pirmo reizi, stāsta Līksnas kultūras nama vadītāja un baznīcas draudzes locekle Sintija Giptere: "Tas priekš mums ir jaunums, mēs ceram, ka arī apmeklētība būs liela. Jo pirmo reizi piedalīsimies, un cilvēki vēlēsies nākt un apskatīt. Vēlamies, lai ir grandiozi, lai cilvēki nāk arī nākamgad. Un arī šī izstāde, ko esam sagatavojuši, ir ikdienā kaut kas neredzams."

Līksnas baznīca šai naktij par godu, kā rāda Jānis Kolns, apskatei sagatavojusi baznīcas rituālu tērpus un dažādu atribūtiku. Tā ir unikāla sakrālā mantojuma ekspozīcija "Trauslās atmiņas".

"Te izlikti visi liturģiskie tērpi, ko izmanto dievkalpojumos. Te ir arī procesijas karogi, šie altārīši, kas procesijā tiek nesti, spilventiņi. Šodien varēs uzkāpt pie ērģelēm, augšā pastaigāties virs griestiem. Ikviens, ienākot šajā baznīcā, sapratīs, ka tā unikāla, gan ar savu izskatu, gan ar sajūtām. Te tiešām tāds miers un dvēseles atpūta. To nevar aprakstīt, tas ir jājūt," uzsver Jānis Kolns.

Prāvests Jānis Kolns
Prāvests Jānis Kolns

Sajūtas sestdien Līksnas baznīcā sešos vakarā papildinās garīgās mūzikas koncerts un unikāla iespēja 12.00, 18.00 un 21.00 iezvanīt Līksnas baznīcas zvanu.

Atvērto baznīcu diena un Baznīcu nakts ir laba tradīcija, tā ļauj satuvināties cilvēkam ar baznīcu, saka Līksnas baznīcas prāvests Jānis Kolns: "Varbūt kāds uz dievkalpojumiem nav pieradis nākt, un tas ir viņam varbūt ir kaut kas svešs. Un šī ir tā īpašā diena, kad, atnākot šeit, viņš nejutīsies neērti. Esmu novērojis, ka ir cilvēki, kas ienāk baznīcā, jūtas nedroši, baidās iet uz priekšu un apskatīties. Man kā garīdzniekam tas liekas savādi, jo baznīca ir Dieva templis un Dieva svētnīca, kas atvērta jebkuram, kurā var droši nākt un justies kā mājās. Jo tādēļ jau arī tiek būvētas baznīcas, lai cilvēks šeit būtu drošībā un justos labi šajā celtnē un nejustos kā ciemiņš. Varbūt šīs Baznīcu naktis iedrošina tādā veidā, kad cilvēks atnāk, viņš tiek uzrunāts."

Sestdien savas durvis apmeklētājiem visas dienas garumā un līdz pat pusnaktij atvērs gandrīz 190 baznīcas visā Latvijā. Baznīcas, kuras būs atvērtas, ir atzīmētas notikuma kartē Baznīcu nakts mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti