Kultūras ziņas

"Lielais dzintars" – pirmā digitālā koncertzāle

Kultūras ziņas

Simfoniskais hits – Bēthovena sestā

Siguldā atvērtas koprades laboratorijas

Dialogs ar pilsētu. Siguldā atvērtas koprades laboratorijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikā, kad pasākumi iekštelpās ir aizliegti, kultūras centra “Siguldas devons” komanda pie pilsētas dzelzceļa stacijas izveidojusi jaunu vidi kultūras un sabiedrības mijiedarbības veicināšanai. Tās ir trīs radošās koprades laboratorijas, kurās darboties aicināti gan siguldieši, gan pilsētas viesi.

Radošās koprades laboratorijas veicinās sabiedrības iesaisti dažādās ar mākslu saistītās nodarbēs. Kultūras centra “Siguldas devons” direktore Jolanta Borīte norādīja:

“Tas dod iespēju arī mums, kultūras speciālistiem, paskatīties uz to viņu sajūtu, kā viņi redz pilsētu, kā viņi jūt, un uzsākt dialogu ar konkrētas sabiedrības pārstāvjiem.”

Ar saukli “Dari savu pilsētu” izveidotas trīs laboratorijas – Dabas, Pilsētas un Nākotnes. Katrā no tām iekārtota atšķirīga ekspozīcija, kas mainīsies ik pēc divām nedēļām. Šobrīd Dabas laboratorijā aplūkojama tekstilmākslinieces Kristīnes Kliginas skulptūra “Cilvēkzivs”, kas tapusi no vairāk nekā divsimt litra tilpuma PET pudelēm, ko, attīrot pilsētvidi, māksliniecei sagādājuši siguldieši.

Māksliniece skaidroja: “Mani ļoti mulsināja tas, ka šķietami veselīgi ūdeņi tiek pildīti diezgan graujoša satura pudelēs. Man bija pārsteigums, ka karsēšanas laikā plūst, deg, burbuļo, bet nepazūd! Bez respiratora neiztikt. Mana darbnīca uz mēnesi tika pārvietota uz garāžu. Un šajos laika apstākļos nebija komfortabli, jo durvis es turēju vaļā. Un es kausēju ar celtniecības fēnu tās lietas pie sešsimt grādu temperatūras. Tad tur notika dažādas burvestības.”

Pilsētas laboratorijā savukārt aicināti piedalīties dažādu paaudžu un profesiju pārstāvji. Foto projektā “Trešā acs” kā pirmie Siguldas ainavas savā redzējumā iemūžinājuši četri siguldieši – piecgadīgs puisēns, students, medmāsa un seniors. Savukārt Nākotnes laboratorija iecerēta kā performances vieta.

“Jebkuram cilvēkam ir dota iespēja izvēlēties. Ir dotas jau konkrētas izvēles, bet viņš var izvēlēties ceturto plakni, kurā viņš skatās uz citu teritoriju, uz savu pilsētu. Un viņam ir iespēja šeit ienest savu kultūras aspektu – muzicēt, dejot, lasīt dzeju,” atklāja kultūras centra direktore.

Koprades laboratorijās Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā darboties gribošus interesentus gaidīs līdz pat maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti