Dienas ziņas

Izdota grāmata "101. kilometrs. Padomju kauna zona"

Dienas ziņas

Avārijā cietuši bērni

Deputāti tomēr grib atgūt Aspazijas "Daukšas"

Deputāti tomēr grib atgūt Aspazijas «Daukšas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Joprojām neskaidrs ir dzejnieces Aspazijas bērnības māju ''Daukšas'' īpašumtiesību jautājums. Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā domes sēdē Jelgavas novada deputāti lēma atcelt 2014.gada nogalē pieņemto lēmumu par māju atpakaļpirkumu. Lēmums spēkā nestājas, un tikšot izmantotas likumiskās tiesības piecu dienu laikā sasaukt ārkārtas sēdi un balsot vēlreiz. Par iemeslu tiek minēti nesaskaņotie būvdarbi un neskaidrības īpašumtiesībās.

Zaļenieku pagasta ''Daukšas'' ir dzejnieces Aspazijas bērnības māja, kuru 1998.gadā par 22 000 latu  iegādājās Tālivaldis Bratkus. Gadu gaitā īpašuma apkārtne ir sakopta, iecerēta arī tā atjaunošana. Izmantojot Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu, uzsākta arī 80.gados būvētā vējtvera pārbūve, vien darbi nav saskaņoti ne Pieminekļu aizsardzības inspekcijā, ne novada būvvaldē.

"Kad būs viss sazīmēts, tad iesim vispirms pie Pieminekļu aizsardzības inspekcijas, pēc tam pie būvvaldes," skaidro ''Daukšu'' saimnieks Tālivaldis Bratkus.

"Šobrīd projekts nav iesniegts saskaņošanai, bet tas nav arhitektūras piemineklis ar lielu autentiskuma pakāpi. Tam galvenā saglabājamā vērtība ir vēsturiskā aura," norāda Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Zemgales reģiona vadītāja Elvīra Mantrova.

Tam gan īsti nepiekrīt Jelgavas novada dome, kas jau pagājušajā gadā pirmoreiz lēma par līgumā atrunāto atpakaļpirkšanas tiesību izmantošanu, kā iemeslu minot arī nenomaksāto nekustamā īpašuma nodokli. Pagājušā nedēļā gan deputāti domes sēdē vienojās šo lēmumu mainīt, jo parāds tagad ir nomaksāts. Tomēr domas atkal mainītas un lēmums spēkā nestāšoties.

"Šajā gadījumā ir šī nelikumīgā būvniecība. Pie šiem apstākļiem nelikumīgo būvniecību sakārtot persona, kas šobrīd nevar pierādīt īpašuma tiesības, pat fiziski to nevar izdarīt. Pie tiem faktiem vai tiem apstākļiem, kas ir tapuši zināmi pašvaldībai, arī par tiesiska valdījuma tiesībām, varētu pastāvēt strīds," skaidro Jelgavas novada pašvaldību pārstāvošs jurists Dzintars Lagzdiņš.

Kādi apstākļi pašvaldībai tapuši zināmi, jurists pagaidām gan neatklāj. Turklāt - arī ar piešķirto finansējumu vējtvera atjaunošanai, visticamāk, būs problēmas. "Jā, attiecībā uz šo projektu, tas nav noslēgts un viņi vairāk nevarēs saņemt finansējumu," uzsver Zemgales plānošanas reģiona kultūras attīstības speciāliste Ilga Kalnāja, norādot - tā kā projekta noslēgšanas termiņš ir beidzies, piešķirtā nauda ir jāatdod.

Par atpakaļpirkuma tiesību īstenošanu Jelgavas novada domes deputāti atkal lems šonedēļ ārkārtas domes sēdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti