Kultūras ziņas

Liepājā atklāta Ilzes Vītoliņas tērpu skiču izstāde

Kultūras ziņas

Attiecību drāma izrādē "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?"

Vāc ziedojumus Demokrātijas kvartāla izveidei Kuldīgā

Demokrātija ir grūta. Kuldīgā vēlas izveidot Demokrātijas kvartālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Bijušās rūpniecības ēkas Kuldīgas vecpilsētā varētu kļūt par Baltijā lielāko demokrātijas praktizēšanas centru – tā iecerējusi Kuldīgas Demokrātijas kvartāla kopiena. Tā būtu vieta, kur veidot tolerantu sabiedrību, attīstīt pašiniciatīvu un sociālo atbildību. Lai ēkas nonāktu kopienas īpašumā un būtu atvērtas visai sabiedrībai, sākta ziedojumu vākšanas kampaņa.

Demokrātija ir grūta, jo ir jāuzņemas atbildība, jāmeklē kopīgais, jāsadzīvo ar otra dīvainībām – tā ar humoru kuldīdznieku izveidotais Demokrātijas fonds uzrunā cilvēkus par svarīgu un nopietnu ieceri – Demokrātijas kvartāla izveidei iegādāties īpašumu Kuldīgas vecpilsētā. Tā būtu sabiedrībai atvērta vieta, kur pastāvīgi piekopt demokrātijai nepieciešamās prasmes, nevis kopā sanākt tikai uz atsevišķiem pasākumiem. Ja ieceri izdosies īstenot, tad Kuldīgā būs lielākais demokrātijas praktizēšanas centrs Baltijā.

Filozofe Maija Jankovska, viena no idejas līdzautorēm skaidro: "Mēs redzam, ka vecie veidi vairs nestrādā, iedzīvotāju ticības līmenis tam, ka ir jēga iesaistīties, ka var ko mainīt pašvaldībā, valstī, jūtami krīt. Ir tā nepieciešamība iet līdzdalības ceļu, neformālā veidā uzrunāt cilvēkus. Vislīdzīgākais piemērs ir Dānijā, Kopenhāgenā, to vietu sauc Demokrātijas garāža."

Nolūkotajā vietā 19. gadsimta beigās bijusi liķiera fabrika, vēlāk pienotava, pirms šī ražošanas kvartālā darbība norima, te atradās metālcehs. 3000 kvadrātmetru plašumā ir četras ēkas. Šobrīd ar teritorijas īpašnieku noslēgts pagaidu lietošanas līgums, bet lai to iegādātos, nepieciešami 150 000 eiro. Iecerētais mērķis ir ambiciozs, bet ne neizdarāms, tā uzskata kvartāla kopienā šobrīd esošie cilvēki.

"Man šķiet, ja šodien pasaulē spētu uz starpvalstu un starpcilvēku attiecībām paskatīties citādāk, tad neatkārtotu nejēdzīgas kļūdas, kādas jau vēsturē esam darījuši," atzīst filozofs un viens no ieceres autoriem Ģirts Jankovskis.

Lai vairāk iepazīstinātu ar ieceri un cilvēkiem, izveidota mājaslapa demokrātijaskvartals.lv. Pašlaik kvartāla kopienā iesaistījušies vairāk nekā 20 dažāda vecuma un profesiju cilvēki.

Biedrības “Demokrātijas fonds” valdes locekle Agnese Lapsiņa uzsver, ka iniciatīvas mērķis ir stiprināt tādas vērtības kā līdzdalība, citu cilvēku uzklausīšana, citādā pieņemšana gan ar mākslas aktivitātēm, sociālo uzņēmējdarbību, rezidencēm.

Ziedojumu vākšanas akcija ilgs līdz 31. martam, bet līdzekļu piesaistē padomā ir arī citas pieejas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti