Labrīt

Mārtiņš Kazāks: Valdības un Rīgas domes labāka sadarbība ekonomikai nāks par labu

Labrīt

Arvils Ašeradens: Šis mācību gads skolām sākas ar vairākiem izaicinājumiem

"Etā mīnā zīben zāben!" jeb bērnu skaitāmpantiem veltīta izstāde

Dauzīšanās ar valodu – bērnu skaitāmpantiem veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Visai neparastam folkloras krājumam – bērnu skaitāmpantiem – veltīta izstāde no 31. augusta skatāma kultūras namā “Ziemeļblāzma”. Tās nosaukums – “Etā mīnā zīben zāben! Bērnu skaitļi Oto Bonga krājumā”.

Skaitāmpanti ir īsi pantiņi, ko bērni izmanto, lai noteiktu spēles uzsācēju. Tie izplatīti visās tautās un visos laikos, tikai katrai vietai un katrai paaudzei tie mēdz būt atšķirīgi.

Izstādē var iepazīt pantus, ko izcilais Baltijas kultūrvēstures pētnieks Oto Bongs savulaik savācis tā sauktajās “dīpīšu” jeb latviešu bēgļu nometnēs Rietumvācijā Otrā pasaules kara izskaņā.

Viņa krājumā ir vairāk nekā 7000 skaitāmpantu, kas bijuši raksturīgi visdažādākajām Latvijas vietām. Izstādē tos varēs gan redzēt, gan dzirdēt, gan dažādi ar tiem saspēlēties un rotaļāties, jo skaitāmpantu būtībā sajūtama kāda īpaša maģija, kas rosināt rosina uz priekpilnu dauzīšanos.

Dažādu paaudžu cilvēki speciāli izstādei tika aicināti ierunāt skaitāmpantus no Oto Bonga krājuma. Kā stāsta izstādes kuratore Zane Zajančkauska – sākotnēji no viņu puses varēja just zināmu piesardzību pret savdabīgajiem vārdu virknējumiem, bet ierakstu process visiem galu galā izvērtās ļoti priecīgs un jautrs, un tas ļoti labi atklāj arī skaitāmpantu būtību.

Izstāde “Etā mīnā zīben zāben! Bērnu skaitļi Oto Bonga krājumā”
Izstāde “Etā mīnā zīben zāben! Bērnu skaitļi Oto Bonga krājumā”

Skaitāmpantus bērni izmanto, lai uzsāktu kādu spēli, izrādās, tas raksturīgi visām tautām un visos laikos, arī šodien. Katrai paaudzei ir savi iemīļotie skaitāmpantiņi, un tiem ir arī lokālas atšķirības.

Izstādē varēs iepazīt pantiņus, ko dažādās Latvijas vietās bērni skaitīja pirms aptuveni 100 vai vairāk gadiem.

Tas iespējams, pateicoties bibliofila Ota Bonga rūpīgajam veikumam. Otrā pasaules kara izskaņā viņš Rietumvācijā apbraukāja ap 60 tā sauktās dīpīšu jeb latviešu bēgļu nometnes un pierakstīja šo savdabīgo mantojumu. Tas tagad kopā ar visu pārējo bagātīgo Bonga arhīvu glabājas Nacionālajā bibliotēkā un jau pirms kāda laika bija piesaistījis izstādes kuratores Zanes Zajančkauskas uzmanību.

“Iepazīstoties ar šo arhīvu, tiešām acīs un sirdī iekrita skaitāmpantu krājums. Gan tāpēc, ka viena no šīm pierakstu kladēm ir tāda maģiski skaista – gan viņa rokraksts, gan tas, kādā veidā viņš tos pierakstus ir grupējis. Tur tāda vizuāla burvība tam visam piemīt,” stāsta Zajančkauska.

“Un tad savukārt, kad ielūkojas un sāk lasīt, tas ir ārkārtīgi pārsteidzošs materiāls, jo tā ir atpazīstama valoda un vienlaikus ļoti noslēpumaina, un no tās izstaro kaut kāds tāds prieks un tāda brīva dauzīšanās ar valodu.”

Tā sauktajās ''dīpīšu'' nometnēs Rietumvācijā Oto Bongs savācis vairāk nekā 7000 skaitāmpantu, rūpīgi piefiksējis katru teicēju un Latvijas vietas, no kurām viņi nākuši.

Savdabīga šķiet arī šī situācija, kādā viņš strādājis, jo rotaļīgie skaitāmpanti ir visai liels kontrasts ar tā brīža neziņas pilnajām latviešu bēgļu noskaņām.

Zane Zajančkauska norāda: “Tobrīd tie ir cilvēki, kas izgājuši cauri bēgļu gaitām, un viņi nezina, kas viņus gaida nākotnē, un tad tas ir tas brīdis un tā vieta, kur viņi apsēžas ar Oto Bongu, un tas, ko viņi atceras, ir tādi pantiņi kā “vīp vāp sūnu loška, tauku desa gluma soma”. Nu tur satek kopā gan kaut kas tāds ļoti vieglprātīgs un priecīgs, gan arī, jā, tāda apbrīnojama nopietnība vai tas vēsturiskais konteksts.”

Skaitāmpantiem raksturīga ļoti neparasta, brīva un rotaļīga apiešanās ar valodu. Labi zināmi vārdi tajos sajaucas ar izdomātiem vārdiem bieži vien bez nozīmes, tāpat tajos saplūst dažādas valodas. Bonga krājums ļoti labi atspoguļo, kā bērni skaitāmpantos līdzās latviešu vārdiem savulaik iepina vācu, krievu, lietuviešu, jidiša un vēl citu valodu vārdus, tos bieži vien vēl pamatīgi pārveidojot.

Oto Bonga krājumam veltītās izstādes veidotāji ļoti centušies šo skaitāmpantiem raksturīgo brīvību un rotaļīgumu ienest arī izstādes telpā un izstādi izveidot tā, lai tā būtu interesanta kā lieliem, tā maziem.

Tādējādi izstādē stāsts par skaitāmpantiem būs iemiesots dažādos tēlos, aprīkotos ar skaņas sensoriem.

Tāpat ikvienam būs iespēja pašam eksperimentēt ar pantiem un valodu, iesaistoties speciāli izstādei izveidotajā vārdu skrejceļā.

Zane Zajančkauska skaidro: “Mums ir kādas 300 galda tenisa bumbiņas, katra no tām nes kādu vārdu no skaitāmpantu krājuma, un ir skrejceļš ar trīs celiņiem, pa kuriem šos vārdus varēs laist un skatīties, vai nu skrejceļa galā paši vārdi savirknējas jaunā pantā vai katrs pats varēs veidot jaunu pantu.”

Izstādē varēs aplūkot un arī pašķirstīt Oto Bonga klades kopiju, kurā viņš ļoti skaistā un rūpīgā veidā pierakstīja skaitāmpantus, uzklausot Latvijas cilvēkus pārvietoto personu nometnēs Vācijā. Visu vēl papildinās video materiāli par minēto laiku no muzeja “Latvieši pasaulē” un Latvijas Nacionālā arhīva krājuma.

Izstāde “Etā mīnā zīben zāben! Bērnu skaitļi Oto Bonga krājumā” kultūras pilī “Ziemeļblāzma” būs skatāma līdz septembra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti