Kultūras ziņas

Liepāja – "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" kandidāte

Kultūras ziņas

Ekranizēts operetes iestudējums "Trīs zvaigznes. Zigfrīds"

Daugavpils – "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027" kandidāte

Daugavpils trumpji cīņā par Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu – kultūras mantojums un Rotko centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viena no trim "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" titula kandidātēm ir Daugavpils, kuru par līdzvērtīgu pretinieci Valmierai un Liepājai padara trīs faktori – daudzu tautību kultūras mantojums, strauji augoša sabiedrības interese par kultūras procesiem un Rotko mākslas centrs.

Daugavpils cietoksnis un tajā esošais Marka Rotko mākslas centrs ir pilsētas kultūras attīstības simbols. Pirmspandēmijas laikā ik gadu to apmeklēja vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Un tieši Rotko centrā šobrīd vislabāk ir iedzīvināti procesi, kādus Daugavpils grasās attīstīt kā viena no 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas kandidātēm.

“Daugavpils 2027” Kultūras un mākslas programmas mākslinieciskais vadītājs un Rotko centra vadītājs Māris Čačka ir pārliecināts, ka Rotko centram ir jāturpina cieša sadarbība ar māksliniekiem, jāattīsta infrastruktūra, lai centrs spētu pienācīgi glabāt tā kolekciju, kā arī iznest mākslas saturu cietokšņa teritorijā, lai māksla nepaliek tikai iekštelpās.

Cietoksnī jau šobrīd notiek seno ēku atjaunošana un to funkciju pakārtošana kultūras procesiem. Daļa no tiem, piemēram, ieplānotā kolekcijas krātuve paplašinās Rotko centru, daļa nodota privātiem un pašvaldības muzejiem vai mākslas vietām. To paredz arī pilsētas kultūras attīstības stratēģija – attīstīt projektus, kas darbosies arī pēc 2027. gada.

“Daugavpils 2027” pieteikuma izstrādes projekta vadītāja Diāna Soldāne par galvenajām prioritātēm sauc kultūrizglītotu un aktīvu iedzīvotāju, kultūrvidi, kura tiek jēgpilni saglabāta un pilnveidota, kā arī pārdomātu kultūras pārvaldes modeli, kurā kultūra būtu viens no rīkiem pilsētas izaugsmē.

Stratēģiju īstenošanā jau šobrīd iesaistās sabiedriskās organizācijas. Piemēram, sarunu projekts “Lavka”, kas pazīstams arī ārpus Latvijas un varētu bagātināt kultūras galvaspilsētas programmu.

Daugavpils kā potenciālās kultūras galvaspilsētas devīze ir internacionālisms “Lingua franca” jeb “Meklēt kopīgu valodu, radīt un runāt”. Kā trumpji tiek izcelti – daudznacionālā kultūras vēsture, ar pilsētu saistītās personības un piederība Latgales reģionam. Līdz ar to tās ir arī tradīcijas un ekoloģiski tīra daba – piebilst māksliniece Mairita Folkmane, kura par unikalitāti sauc etnisko un reliģisko dažādību.

Vai Daugavpils iegūs godpilno titulu un kopā ar kādu Portugāles pilsētu kļūs par 2027. gada kultūras galvaspilsētu, būs zināms nākamā gada pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti