Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs skolēniem atklāj foto tapšanas vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Vecās fotogrāfijas stāsts" - tā ir izzinoša interaktīvā programma 2. - 7. klašu skolēniem par to, kā izskatījās fotokameras pirms 150 gadiem, kā tās mainījās laikā gaitā, cik laika fotogrāfi pavadīja fotolaboratorijā, lai uzņemtu un izgatavotu vienu bildi. Mūsdienu tehnoloģiju attīstības laikmetā, skolēniem foto tapšanas vēsture šķiet aizraujoša, vēl jo vairāk, ja pašiem šīs muzeja programmas laikā ir iespēja veidot “fotogrāfijas” bez fotokameras.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs skolēniem atklāj foto tapšanas vēsturi
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

Čalojošu un izziņas pilnu skolēnu grupas Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā jau ir ierasta lieta, šoreiz muzeja pedagoģe Anna Akmolova piedāvā iepazīties ar fotogrāfiju tapšanas vēsturi, turklāt, darbojoties arī praktiski.

“Mūsdienās nevienu vairs nepārsteigsi ar digitālo fotokameru, fotogrāfija jau sen nav nekas rets vai neparasts. Nodarbības laikā bērniem tiek stāstīts un rādīts, kā izskatījās fotokameras pirms 150 gadiem, kā tās mainījās laikā gaitā, cik laika fotogrāfi pavadīja fotolaboratorijā, lai uzņemtu un izgatavotu vienu bildi.

Bērniem ir iespēja iepazīties ar interesantākajiem fotokameru modeļiem no Romualda Poņatovska privātkolekcijas.

Programmas laikā bērni paši veido “fotogrāfijas” bez fotokameras – cianotipijas tehnikā. Ar īpaša ķīmiska sastāva šķīdumu tiek apstrādātas zīmēšanas lapas. Tad bērni veido trafaretus, ko izliek pa lapu un veido kompozīciju. Tad šīs lapas tiek turētas zem ultravioletās lampas, skalotas, un rezultāts ir attēls ar zilu fonu, bet vietas, kur virsū likts trafarets, paliek baltas,” stāsta Akmolova.

Daugavpils 12. vidusskola ir viena no tām, kas aktīvi izmanto programmu “Skolas soma”, lai apmeklētu izzinošās un interaktīvas muzeja programmas, stāsta skolotāja Inese Soma:

“Mēs esam Daugavpils 12. vidusskolas 3.b klasīte - 23 mēs šodien esam. Mūsdienās arī mani mazie audzēkņi ar katru brīdi fotografē ar vien vairāk un vairāk. Mazajiem jābūt arī kādām zināšanām, un šī ir tā vieta muzejā, nodarbībā lai uzzinātu kaut ko vairāk, par pagātni un to, kā tas notika agrāk, lai novērtētu, cik vienkārši tas notiek šodien - fotografēt.”

Kopumā programmu, kā stāsta tās vadītāja Anna Akmolova, jau apmeklējuši vairāk nekā 1000 skolēnu no visas Latgales. “Vecās fotogrāfijas stāsts” ir viena no veiksmīgākajām un pieprasītākajām programmām, tās ik pa laikam atjaunojas, tostarp, “Senā skola”, “Ceļojums gludekļu pasaulē”, “Etiķete laika griežos” un citas. Top arī jaunas nākamajam - 2020. gadam, pirmās divas būs saistītas ar mākslu un literatūru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti