Daugavpilī sāk svinēt pilsētas svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar devīzi “Ja tev ģerbonī sudraba cietoksnis” no 3. līdz 5. jūnijam Daugavpili noritēs 747. dzimšanas dienas svinību pasākumi. Pēc divu gadu pārtraukuma pilsētas ielas, laukumus, parkus un skvērus piepildīs mūzika, dziesmas un dejas. Bet galvenais šo svētku akcents tiek likts uz Daugavpils cietoksni.

Daugavpilī sāk svinēt pilsētas svētkus
00:00 / 04:44
Lejuplādēt

1275. gads ir Daugavpils jeb toreiz Dinaburgas dzimšanas gads. Šogad nav īpašas jubilejas, bet skaists un pēc divu gadu pārtraukuma atkal plaši svinams pilsētas dzimšanas dienas notikums, turklāt nedaudz jaunā veidolā.

“Pilsēta sagaida svētkus kā vienmēr, tikai šoreiz varbūt ir nedaudz cits formāts, bet svētki vienalga ir, un tie notiek trīs dienas. Daugavpils jau neko nemāk taisīt mazu, Daugavpils vienmēr taisa visu lielu un ar vērienu. Principiālā atšķirība ir tāda, ka nav vienotās skatuves Vienības laukumā un nav krievu zvaigžņu. Daudzi saka, ka tie vairs nav svētki, ja nav salūta  un nav lielās skatuves Vienības laukumā. Toties mums ir gaisa balonu festivāls, mums ir skatuve Rotko centra pagalmā, un viss pārējās ir tieši tāpat. Trīs dienas mēs vienalga svinēsim,” pastāstīja Daugavpils Kultūras pils vadītājas vietnieks un svētku tehniskais direktors Harijs Vucins.

Šī gada Daugavpils pilsētas svētki nāk ar jaunu vēstījumu.

Par primāro svinību notikuma vietu kļūs Daugavpils vēsturiskais objekts – Daugavpils cietoksnis.

Par to liecina moto “Ja tev ģerbonī sudraba cietoksnis”. Tas nav izraudzīts nejauši, norādīja pilsētas svētku režisors jeb, kā pats sevi dēvē, svētu salicējs Jānis Butkevičs: “Daugavpils svētku moto “Ja tev ģerbonī sudraba cietoksnis” nāk mazliet no vēstures. Kādreiz Māris Čaklais kopā ar Juri Kulakovu strādāja Daugavpils teātrī. Bija tāda izrāde “Čigāns sapnī”, un viņi kopā strādāja pie šīs izrādes. Un tad Māris Čaklais arī veltīja dzejoli Daugavpilij un arī Daugavpils aktieriem. Un tā tas dzejolis arī sākās:

Ja tev ģerbonī sudraba cietoksnis,
Zelta lilija, Daugavas vējš,
Tad šī Dieva nolemtā vieta
Tev sirds dziļākā kambarī sēž.

Tad mēs arī šoreiz paņēmām no šī dzejoļa pirmo rindiņu kā moto. Jo ļoti daudzi pasākumi šoreiz notiks cietoksnī, līdz ar to mums arī šķita, ka tas iederas ļoti labi.”

Cietoksnis ir pilsēta pilsētā, pašpietiekams savā izpausmē, tas attīstās gadu no gada, piedāvājot arvien jaunas iespējas un atklājot arvien jaunus apskates objektus. Arī šajos svētkos.

“Cietoksnis ir pamata vērtība, kur iekļauta gan vēsture, gan arī uz šodienu iekļauta mākslas promenāde. Tai skaitā tas ir gan Marka Rotko mākslas centrs, gan nupat atvērās Martinsona keramikas centrs. Šī vieta tāpat ir ļoti interesanta tūristiem kā vēsturiska vieta,” norādīja Butkevičs.

“Mums ir jauns objekts – Inženiertehniskais arsenāls, kura pagalmā būs seno automašīnu izstāde. Un vispār pievērsiet uzmanību šim jaunajam arsenālam, tur viss būs interesanti,” atklāja Vucins.

Aktīva rosība pirms pilsētas svētkiem valda Daugavpils tūrisma informācijas centrā. Svētku sajūta tur jau nedēļas garumā, gatavojot bukletus un informācijas materiālus pilsētas viesiem.

“Svētku sajūta mums ir. Cilvēki nāk, prasa svētku programmu, un šodien saņemam pirmos apsveikumus. Jo pirmo, ko viņi saka, ienākot te – sveicam pilsētas svētkos! – ar smaidu un labu garastāvokli,” pastāstīja Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras direktore Žanna Kulakova.

Viņa arī norādīja, ka tūrisms ir viena no Daugavpils galvenajām prioritātēm. Un beidzot pēc smagajiem Covid-19 laikiem šī nozare un paši cilvēki Daugavpilī atplauks.

“Tūrisma nozare mūsu pilsētā ir prioritāte, un tas ir ļoti pareizi, jo tūrisma nozare ir pilsētas ekonomika, jaunas darbavietas. Neskatoties uz sliktajiem laikiem, kas bija sajūtami divu gadu garumā, vienalga mēs palikām optimisti, jo ir pasākumi, brauc cilvēki, tūristi, viesi. Arī mūsu pilsētas iedzīvotāji kļuvuši smaidīgāki. Mākslinieki šo svētku logo izdomāja dzeltenā krāsā, kas visiem asociējas ar sauli,” sacīja Kulakova.

Daugavpils savu 747. gadadienu svinēs ar dažādiem pasākumiem, un katrs šo triju dienu laikā varēs atrast sev interesējošo, klausoties Intara Busuļa, Aijas Andrejevas un citu mūziķu koncertus, sportojot vai vērojot gaisa balonu lidojumu un degļu šovu, vai, iespējams, pārlasot Māra Čaklā dzejoli par Daugavpili, sacīja svētku režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti