«Dauderu» muzejs atzīmēs 30 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja "Dauderu" nodaļa jūnijā atzīmē savu 30 gadu pastāvēšanas jubileju, 27. jūnijā piedāvājot bez maksas apskatīt muzeja atjaunoto ekspozīciju un citas aktivitātes, medijus informē muzejā.

Jubilejas dienā – sestdien, 27. jūnijā, – interesenti, draugi un apkaimes kaimiņi aicināti bez maksas apmeklēt muzeju un tā atjaunoto ekspozīciju, kā arī pieteikties bezmaksas ekskursijām gida vadībā. Lai muzeja apmeklējums būtu drošs, ekskursija tiek piedāvāta nelielai – 5 cilvēku – grupai.

Svētku dienā muzejs piedāvās arī izspēlēt meklēšanas spēli “Atklāj Dauderus!”, izmantojot mobilo lietotni “Actionbound”.

“Dauderos” šobrīd apskatāma atjaunotā pirmā stāva ekspozīcija, kas stāsta nama vēstures stāstu 20. gadsimta politisko pārmaiņu kontekstā. Ekspozīcija ļauj iejusties 20. gadsimta sākuma greznās alusdarītavas īpašnieka villas atmosfērā, Kārļa Ulmaņa darba kabinetā, ieraudzīt padomju okupācijas laika aģitpunkta un bērnudārza vidi, vienlaikus mudinot uz plašāku vispārinājumu par nama un ar to saistīto cilvēku likteņiem politisko pārmaiņu krustcelēs. Kultūras mantojuma likteņus atspoguļo arī Gaida Graudiņa kolekcija, kuras daudzveidīgie eksponāti apskatāmi nama otrajā stāvā.

“Dauderu” muzeju izveidoja Trešās atmodas laikā, pateicoties latviešu trimdas kolekcionāra un mecenāta Gaida Graudiņa iniciatīvai un toreizējās Mākslas muzeju apvienības apņēmībai restaurēt grezno Sarkandaugavas namu. Svinīgais muzeja atklāšanas pasākums notika 1990. gada 27. jūnijā, XX Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku laikā. Kopš 2010. gada “Dauderi” ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa.

Muzejā informē, ka, pateicoties mecenāta Gaida Graudiņa 2016. gadā veiktajam ziedojumam, pēdējos gados sagatavoti vairāki izdevumi, norisinās muzeja pamatekspozīcijas modernizācija, arī veikta infrastruktūras pakāpeniska sakārtošana, lai to veidotu par pievilcīgu un aktīvu vietu Sarkandaugavā. Turpinot attīstīt “Dauderu” muzeja ekspozīcijas, par tā vēstījuma kodolu izvēlēts Latvijas kultūras mantojuma liktenis kraso 20. gadsimta politisko pārmaiņu rezultātā. To precīzi un dziļi iemieso gan pati nama vēsture, gan arī muzeja glabātās kolekcijas.

“Dauderu” nodaļas kolekciju pamatā ir trimdas kolekcionāra un mecenāta Gaida Graudiņa dāvinājums. Graudiņš 1988. gadā izteica piedāvājumu Latvijas PSR Kultūras ministrijai uzdāvināt Latvijai savu kolekciju, rosinot, ka par tās mājvietu varētu kļūt “Dauderu” savrupnams Sarkandaugavā. Īsā laikā tika veikti apjomīgi projektēšanas, nama pārbūves un restaurācijas darbi, sakārtota apkārtne, izbūvēta jauna iebrauktuve teritorijā no Sarkandaugavas ielas puses. 1990. gada sākumā tika pieņemts lēmums, ka jauno muzeju pēc Kārļa Ulmaņa rezidences parauga atkal sauks par “Dauderiem”.

Papildu informācija par pasākumiem 27. jūnijā un pieteikšanos ekskursijām pieejama muzeja mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti