Panorāma

Viltus ziņas par Latviju tiek pieskaņotas mediķu algu problēmai

Panorāma

Baltijas dizaineri iekaro Briseli

Izstādē "Latvijas dārgumi" aptuveni tūkstotis saktu

«Dauderos» atklāj saktu kolekcijas izstādi «Latvijas dārgumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nacionālā vēstures muzeja "Dauderu" nodaļā sestdien, 21. decembrī, atklāta kolekcionāra, mākslinieka, jurista un uzņēmēja Normunda Beržinska privātās saktu kolekcijas izstāde "Latvijas dārgumi". Tajā saktas izvietotas paša Beržinska noformētos stendos, kuros aprakstīta Latvijas vēsture.

Par priekšteču radītajām kultūras vērtībām ir svarīgi rūpēties un tās cienīt. Tā uzskata kolekcionārs Normunds Beržinskis, kura saktu krājumu ir iespējams apskatīt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļā "Dauderos".

"Dauderu" muzeja vadītāja Olga Miheloviča.
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

 

"Šodien mēs atklājām ļoti skaistu izstādi, kas veltīta Latvijas dārgumiem - saktām. Izstādē būs apskatāmas šī kolekcionāra un izstādes autora Normunda Beržinska labākie, mīļākie darbiņi.

Visas saktas ir mākslinieciski ļoti skaisti noformētas un paapildinātas arī ar autora veidotām grafikām un zīmējumiem.

Un jāsaka, ka šī izstāde nav nejauša, jo arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja "Dauderu" nodaļas krājumā ir saktas. Tās galvenokārt ir no Gaida Graudiņa kolekcijas. Saktas ir sava laikmeta simbols, ko arī daudzi latvieši ņēma līdzi, dodoties bēgļu gaitās. Un arī saktiņas daudziem kļuva par piemiņas lietām no dzimtenes ar īpašu vērtību. Arī tās bieži ne tikai glabāja, bet arī nodeva mantojumā un, protams, jaunas veidoja un pasūtīja arī pie vietējiem rotkaļiem," stāstīja "Dauderu" muzeja vadītāja Olga Miheloviča.

Vecākās izstādē redzamās saktas nākušas no 6. vai 7. gadsimta. Rotas ir visdažādākā izmēra, stila un greznuma. Izstādes autors saktu kolekcionēšanai pievērsās 2011. gadā. Saktas atrastas arheoloģiskajos izrakumos.

"Tajā laikā tas bija likumīgi un varēja to darīt. Man tās iepatikās. Tā pie vienas radās piektā, sestā, desmitā. Salasījās tāda neliela kastīte ar tām smukajām rotām, un tad 2013. gadā pieņēma likumu, kas aizliedz veikt arheoloģiskos izrakumus un viņus paturēt. Bet tiem, kam bija, bija tiesības legalizēt, piereģistrēt Kultūras ministrijā kā kolekcijas, ko es arī izdarīju," klāstīja Beržinskis.

Beržinskis ir arī mākslinieciskais noformētājs. Izstādē saktas atrodas stendos ar kolekcionāra zīmētām ilustrācijām un dažādu Latvijas vēstures periodu aprakstiem.

Tāpat aprakstītas pašas saktas, piemēram, ka agrāk tās izmantotas ne tikai kā rotaslietas, bet kā maksāšanas līdzeklis.

"Sodu par kādu nodarījumu varēja izpirkt ar saktām, samaksājot. Izņemot divus – ja cilvēks bija nogalināts, tam arī bija nāves sods, un, ja tika apvainots sievietes gods, arī bija nāves sods. Par visu pārējo varēja ar kaut kādu daudzumu saktu norēķināties, atpirkties," stāstīja saktu kolekcionārs.

Kopumā izstādē redzams aptuveni 1000 saktu – puse no Beržinska kolekcijas. Viņš atzīst, ka saktas, par kurām pašam lepnums ir vislielākais, izstādē nav izliktas.

"Ir ļoti skaista zvēra galvas sakta, bet tās nav šeit. Tā ir mājās. [..] Pirmos stendus es neaizliku zem stikla. Diemžēl cilvēkiem ir niķis pieiet klāt, pačamdīt, pagrābstīties. Ja kādreiz man piedāvās izstādīties, kur ir vitrīnas, nav problēmu, es labprāt parādīšu," teica Beržinskis.

Tagad Beržinskis saktu kolekciju papildina izsolēs, kur par eksponātiem kolekcionāri konkurē ar naudas makiem. Esot pat saktas, par kurām kolekcionāri gatavi maksāt summas glaunu automašīnu vērtībā. 

"Dauderos" Beržinska saktu kolekcija būs apskatāma līdz nākamā gada 23. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti