Darbu var atsākt profesionālie skatuves mākslinieki, amatierkolektīvi – vēl nē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Stājoties spēkā koronavīrusa dēļ noteikto ierobežojumu atvieglojumiem, pamazām darbu varēs atsākt kultūras institūcijas un sporta bāzes. Darbu klātienē atsāks profesionālie dziedātāji un dejotāji, taču amatierkolektīviem tas līdz 9. jūnijam tomēr nebūs ļauts, preses konferencē skaidroja Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

KM valsts sekretāre Dace Vilsone un VM Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane par amatierkolektīvu darbu
00:00 / 00:56
Lejuplādēt

Dace Vilsone skaidroja, kāpēc pagaidām lemts amatierkolektīviem vēl neļaut atsākt dabu: “Mēs šo jautājumu pārrunājām ar Veselības ministriju, un Veselības ministrijas ieteikums bija vispirms šo pirmo mēnesi izmēģināt strādāt profesionāļiem, pārliecināties vai šie veselības protokoli darbojas, un tad pakāpeniski ieviest arī pārējām sabiedrības grupām.

Mums ir ļoti plaša, sazarota un daudzskaitlīga amatieru kolektīvu kustība. Līdz ar to, tas ir saistīts arī ar veselības darbinieku kapacitāti izkontrolēt visas situācijas, ja kaut kur rodas riski.”

Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane piebilda, ka šobrīd ticis lemts par pašiem neatliekamākajiem jautājumiem.

Kultūras ministrijas izstrādātajā sanitārajā protokolā paredzēts, kādi noteikumi jāievēro profesionālajiem kolektīviem, atsākot darbu. Starp mēģinājuma dalībniekiem jāievēro 2 metru distance, bet dziedātājiem un dejotājiem tā ir lielāka – 3 metri. To, cik dalībnieku var piedalīties pasākumā, nosaka pati organizācija, garantējot, ka telpā aktieriem un mūziķiem ir 4 kvadrātmetru platība, bet dziedātājiem un dejotājiem – 6 kvadrātmetri.

Ja mēģinājumā nepieciešama divu dalībnieku atrašanās tuvākā attālumā, organizācijai jānodrošina, ka nenotiek tiešs fizisks kontakts starp dalībniekiem. Distanci samazināt nedrīkst uz laiku, kas ilgāks par 15 minūtēm.

Mēģinājumu norise nedrīkstēs pārsniegt četras stundas, ieskaitot pārtraukumus.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās, vienlaikus nosakot, ka dalībnieku skaits tajos nedrīkst būt lielāks par 25 personām. Ilgums iekštelpās organizētos pasākumos nedrīkst pārsniegt trīs stundas un starp pasākuma dalībniekiem nodrošināma divu metru distancē, kā arī dezinfekcijas līdzekļu pieejamība pasākuma norises vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti