Dānijas Nacionālās bibliotēkas jaunās telpas piesaista trīsreiz vairāk lietotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirms 15 gadiem atklātās Dānijas Nacionālās bibliotēkas “Melnais dimants” jaunās telpas neilgā laikā laikā trīskāršoja bibliotēkas apmeklētāju skaitu. Kā raidījumam “Viss notiek” norāda bibliotēkas direktors Erlands Koldings Nīlsens, līdz pat šodienai apmeklētāju skaits nav sarucis. 

1999. gadā uzceltais “Melnais dimants” aizsāka modernu sabiedrisko celtņu būvi Kopenhāgenā, kļūstot par jaunās Kopenhāgenas simbolu. Kultūrsociologs Nans Dalkilds nacionālo bibliotēku arhitektūrā saredz sakarību ar valsts attieksmi pret zināšanu pieejamību - pārmaiņas telpu atvērtībā veicina zināšanu ieguvi bez politikas vai reliģijas iespaida.

Bibliotēkas direktors stāsta, ka, atverot jauno ēku, pieaugošais bibliotēkas lietotāju skaits parādīja, ka valsts nacionālajai bibliotēkai ir jākļūst par  vietu, kurā nacionālos dārgumus ir iespēja redzēt izstādēs un aktivitātēs, kā arī lietot bibliotēkas pakalpojumus. Bibliotēkas uzdevums ir ne tikai padarīt plaši pieejamus saglabātos materiālus, bet arī atbildēt uz katrai kultūras iestādei svarīgu jautājumu, kāpēc tieši šī iestāde būtu jāapmeklē.

Cīnoties par jaunu apmeklētāju piesaisti, “Melnajā dimantā” vienlaikus notiek četras vai piecas izstādes – tajās aplūkojamas bibliotēkā atrodamās grāmatas, fotogrāfijas un citi materiāli, savukārt pastāvīgajā ekspozīcijā, kuras uzturēšanu nodrošina piesaistīti sponsori, aplūkojami tādi nacionālie dārgumi kā, piemēram, Sorena Kirkegora manuskripti. Līdz ar jauno telpu atvēršanu Dānijas Nacionālas bibliotēkas drukātā materiāla krājumam pievienojušās Nacionālā fotogrāfijas muzeja, Nacionālā grāmatu un drukas muzeja, Nacionālā karikatūru muzeja un mūzikas bibliotēkas funkcijas.

Bibliotēkā darbojas Biedru klubs un Studentu klubs, kuru biedriem tiek piešķirtas atlaides, piedaloties rīkotajos notikumos, kā arī ir iespēja apmeklēt ekskluzīvus pasākumus. Vasarās apmeklētājus piesaista "Michelin" restorāns, savukārt Muzeju naktī interesentiem ir iespējams apmeklēt vecās bibliotēkas telpas un klusam darbam paredzētajās zālēs vienu minūti kliegt tik, cik spēka. Šo iespēju novērtē ikviens, kas pēc ilgām studijām ieguvis diplomu.

Kā unikāla un savdabīga prakse bibliotēku darbībā Dānijas Nacionālajai bibliotēkai ir sava koncertzāle un kamermūzikas ansamblis “Diamond music”, kas plaši pazīstams ne tikai Dānijā, bet arī citās pasaules valstīs. Koncertzāle nodrošina iespēju atskaņot mūzikas krājumus, rīkot pasākumus, koncertus, izrādes, izstādes, lekcijas un baletuzvedumus.

Jaunās bibliotēkas funkcionalitāte un rīkoto pasākumu stratēģija veiksmīgi kalpo sabiedrībai, ko pierāda fakts, ka tās apmeklētāju skaits nevis samazinās, bet pieaug. Nīlsens atzīst, ka sabiedrības vidū ēka ir ļoti populāra – sesiju laikā rīts sākas ar rindu pie bibliotēkas durvīm. Dānijas Nacionālā bibliotēka “Melnais dimants” pierāda, ka, ņemot vērā sabiedrības vajadzības, apgāžot vecos priekšstatus par bibliotēkas iespējām un piešķirot jaunu jēgu tās telpām, arī "Google" laikmetā lielas bibliotēkas telpas joprojām ir aktuālas un nepieciešamas.

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti