Dace Melbārde: Daugavas stadiona projekta aizkavēšanās nav pieļaujama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras ministre, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāja Dace Melbārde norāda, ka XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki vēlreiz aktualizē un apliecina nepieciešamību iespējami drīz atjaunot novecojušo Daugavas stadiona infrastruktūru. Lai Deju svētki 2018.gadā varētu noritēt drošā, sakārtotā vidē un būtu pieejami plašākai auditorijai, nekavējoties jāizveido Daugavas stadiona attīstības uzraudzības padome un jāīsteno stadiona rekonstrukcijas projekts, uzsver ministre.

 XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki būs viens no nozīmīgākajiem pasākumiem Latvijas simtgades kultūras programmā. Arī Laimdotas Straujumas vadītā valdība deklarācijā apņēmusies savlaicīgi organizēt XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkus un nodrošināt veiksmīgu to norisi, tajā skaitā sagatavojot Deju svētku norisei atbilstošu mūsdienīgu nacionālo stadionu.

Kā norāda Dace Melbārde, Vispārējie dziesmu un deju svētki un Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki savā tradīcijā un mūsdienīgā attīstībā ieguvuši nepieciešamību pilnveidot tos apstākļus un nosacījumus, kuros var nodrošināt veiksmīgu māksliniecisko ieceru realizāciju. Tas ietver arī drošus un komfortablus apstākļus skatītājiem un dalībniekiem priekšnesuma sagatavošanai, iestudēšanai un Deju svētku programmas realizācijas laikā koncertos.

"Patlaban Daugavas stadiona tehniskais nodrošinājums neatbilst izvirzītajām mākslinieciskajām kvalitātēm un dalībnieku skaitam. Piemēram, nolietoto laukumu segumu dēļ dejotāji gūst daudz traumu, savukārt stadiona pārāk mazās skatītāju ietilpības dēļ organizatori ir spiesti palielināt koncertu skaitu. Tas rada ārkārtīgi lielu slodzi dejotājiem un apgrūtinātu pasākuma pieejamību skatītājiem. Nav pieņemami, ka skatītāju ir trīs reizes mazāk nekā dejotāju laukumā," pauž kultūras ministre Dace Melbārde.

Ņemot vērā Deju svētku dalībnieku skaita pieaugumu aizvadītajos Vispārējos dziesmu un deju svētkos un Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, speciālisti ir atzinuši, ka Latvijā vienīgā vieta, kas var nodrošināt veiksmīgu Deju svētku norisi ar pieaugošo dalībnieku skaitu, ir Daugavas stadions.

Kā skaidro Kultūras ministrijas pārstāvji, Eiropas Komisijā apstiprinātās 2014.-2020.gada plānošanas perioda Eiropas Savienības fondu darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība" Latvijai ir iespēja sakārtot arī Daugavas stadionu. Veicot Daugavas stadiona degradētās teritorijas revitalizāciju, ar to saistītās Deju svētku problēmas beidzot tiktu atrisinātas. Kultūras ministre cer, ka šī iespēja netiks palaista garām.

Programmas īstenošana ietver pasākumu kopumu, kur kultūras un sporta funkcionalitātes attīstība ir kā līdzeklis teritorijas revitalizācijai. Programmā paredzēts izveidot kultūras un sporta nozaru vajadzībām atbilstošu infrastruktūru esošajā Daugavas stadiona teritorijā, būtiski pilnveidojot esošo sporta un kultūras funkcionalitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti