Kultūras ziņas

"Purva bērni" – skarba nākotnes vīzija

Kultūras ziņas

Sākas "Survival Kit 10.1"

"Cirque du Soleil" viesizrādes Viļņā

«Cirque du Soleil» Viļņā piedāvā interpretāciju par Džeimsa Kamerona «Avataru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdienas vakarā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, “Siemens” arēnā, Holivudas kino cienītājiem labi zināmā režisora Džeimsa Kamerona filmas “Avatars” pasauli bija uzbūrusi slavenā Kanādas cirka trupa “Cirque du Soleil” jeb “Saules cirks”. 

Tā jau četrus gadus ceļo pa pasauli ar savu “Avatara” varoņu šovu – elpu aizraujošu akrobātu un vizuālo efektu iestudējumu. Vairāki desmiti grandiozu leļļu un butaforiju, simtiem kostīmu un jaunāko tehnoloģiju ierīču – aprīkojums, kuru “Cirque du Soleil” jeb “Saules cirka” akrobāti izmanto iestudējumā “Toruk – pirmais lidojums”. 

Tas veidots pēc Džeimsa Kamerona oskarotās filmas “Avatars” motīviem un vēsta par planētas Pandora pamattautu navī, tās mītisko un piedzīvojumiem bagāto ikdienu. Šeit, Viļņas ''Siemens'' arēnas aizskatuvē, vislabāk ir redzams, ka aiz krāšņā un gaisīgā iestudējuma īstenībā stāv milzīga industrija, kurā iesaistīti vairāk nekā 40 akrobātu un aptuveni 100 aizskatuves darbinieku no 23 pasaules valstīm. 

“Šī iestudējuma tapšana bija viena no garākajām cirka vēsturē. Idejas attīstība, izpratne par izrādes vizuālo tēlu, sadarbība ar Džeimsu Kameronu prasīja vairāk nekā divus gadus. Un tas vēl nebija viss – pēc mākslinieku atlases sekoja intensīvs trīs mēnešu darbs, trenējoties, meklējot, attīstot un savienojot numurus, lai visbeidzot prezentētu šovu publikai,” pastāstīja “Cirque du Soleil” iestudējumu mākslinieciskais vadītājs Maikls Okampo.

Četru gadu laikā “Toruk – pirmais lidojums” ir izrādīts gandrīz 900 reizes.

Galvenās lomas atveidotāja Tanja Berka norādīja, ka lielākā daļa laika paiet ceļā un plastikas un aktiermeistarības treniņos.

“Navī tautai piemīt īpašs kustību stils, īpašs veids, kā uztvert pasauli. Viss ķermenis tiecas saplūst ar apkārtni. Starp viņiem ir tāda kā elektriska saite, kas izpaužas kustībā. Tam visam klāt nāk aktiermeistarības aspekts. Arēna ir milzīga skatuve, un, atšķirībā no maza teātra, skatītāji ir tālu no tevis. Tādēļ tam jābūt ļoti jaudīgam fiziskajam teātrim,” teica Berka. 

Viļņā “Toruk – pirmais lidojums” tiek izrādīts piecus vakarus. Biļešu cenas svārstās no 40 līdz 120 eiro, un skatītāju rindās brīvu vietu gandrīz nav. 

“Saules cirka” profesionālisms nav apstrīdams. Tajā darbojas vadošie pasaules akrobāti, kā arī pasaules un olimpiskie čempioni vingrošanā. 35 pastāvēšanas gadu laikā “Saules cirka” šovus ir noskatījušies aptuveni 180 miljoni skatītāju. Trupas rīcībā ir 34 kravas auto un 4 lidmašīnas. 

Nākamā gada janvārī viens no tiem būs skatāms arī “Arēnā Rīga”. Tas būs ledus šovs “Crystal”, kurā akrobāti savu meistarību demonstrēs ne tikai uz trosēm un estakādēm, bet arī slidojot pa arēnas ledu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti