Cilvēki steidz apskatīt Stūra māju pirms ekspozīcijas slēgšanas uz ziemas laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Svētdien noslēdzas "Rīga 2014" projekts Stūra mājā. Kopš maija apmeklētājiem bija iespēja apskatīt vairākas Stūra mājā izvietotās izstādes, kā arī gida pavadībā doties čekas pagrabos. Interese par ekspozīciju līdz pat šim brīdim ir ļoti liela, un arī pēdējā dienā, kad ekspozīcijas vēl apskatāmas, apmeklētāju tajā netrūkst, novēroja Latvijas Radio.

Svētdien Stūra mājā ir atvērtas vairākas ekspozīcijas augšstāvos un ir ekskursijas ēkas pagrabos. Kā stāsta apmeklētāji, biļetes ekskursijām bijušas izpārdotas jau septembrī.

Latvijas Radio novēroja, ka interese par Stūra māju ir liela arī svētdien un cilvēki nāk apskatīt ekspozīcijas. Gan apmeklētāji, gan gidi atzīst, ka vēlētos, lai nākotnē šī vēsturiskā vieta nezūd.

Kopš 2009.gada Stūra māja atzīta par valsts nozīmes vēsturisku notikumu vietu un ir definētas saglabājamās vērtības pirmajā stāvā un pagrabstāvos. Tāpēc Kultūras ministrija nu rosina Okupācijas muzeja rīkoto izstādi Stūra mājas divos stāvos turpināt arī nākotnē un arī ziemas sezonā. Taču ēka nav piemērota darbam salā, tāpēc tiek lūgts finansējums apkures un kanalizāciju sistēmu izveidei un uzturēšanai šajos stāvos. Nākamgad būtu vajadzīgi 92 884 eiro un vēl nākamos divus gadus 87 544 eiro katrā.

Iepriekš lēsts, ka Stūra mājas rekonstrukcija varētu izmaksāt ap 10 miljoniem eiro. Tādēļ tuvākajā laikā ir jāvienojas par tās turpmāko piepildījumu, atzina "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) valdes loceklis Andrejs Milzarājs

Jau vēstīts, ka augustā tika savākti apmeklētāju un muzeju darbinieku paraksti par vajadzību pagarināt iespēju aplūkot “Stūra mājas” ekspozīciju, kas uz sešiem mēnešiem tur izvietota ar nodibinājuma "Rīga 2014" atbalstu.Stūra mājā vēl līdz 19.oktobrim var pagūt apskatīt pirmā stāva ekspozīciju un izstādes, taču ekskursijas uz čekas pagrabiem ir pilnībā izpārdotas.

13.oktobrī uz diskusiju “Pārkrāsosim” padomju laika negāciju koncentrācijas vietā pulcējās Latvijas sabiedrības un ārvalstu pārtstāvji, lai aktualizētu jautājumu, kā turpmāk izmantot šo namu, jo tuvojoties apkures sezonai, būtisks ir jautājums, kur ņemt finansējumu. Diskusijas dalībnieki bija vienoti uzskatos, ka ēkai jābūt atvertai, taču jautājumā par ēkas saturisko piepildījumu domas dalījās.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti