Kultūras ziņas

Muzikāls ceļojums Ziemassvētkos uz Ziemeļameriku

Kultūras ziņas

Kora "Balsis" ziemeļu meditācijas

LNMM un galeriju pieejamība ratiņkrēslā

Cik ērti ar ratiņkrēslu iekļūt Nacionālajā mākslas muzejā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Cik ērti ir ar ratiņkrēslu iekļūt Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, un vai iespējams to izdarīt arī mākslas galerijās? Latvijas Televīzija devās noskaidrot kopā ar invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" brīvprātīgo Voldemāru Lapu.

"Dod pieci 2021"

Sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" šogad izcels vides pieejamības problemātiku cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, aicinot sabiedrību ieraudzīt to cilvēku ikdienu, kas saskārušies ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem.

Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja LTV jau gaida Voldemārs Lapa. Viņš ar trolejbusu ir atbraucis no Āgenskalna. Dosimies kopā uz muzeju. Pie galvenajām kāpnēm pa labi norāde uz ieeju cilvēkiem ratiņkrēslā. Tikai, piestumjoties pie durvīm, atklājas, ka pacēlājs tur nestrādā, tāpēc jāmeklē ieeja no parka puses.

Voldemārs izlemj muzeja apskati sākt ar lielo izstāžu zāli, kur vēl pēdējās nedēļas aplūkojama izstāde "Rīgas mākslinieku grupa – 100".

"Ļoti labi mēs tikām iekšā pa durvīm, ļoti ceru, ka būs nākotnē tās durvis uzreiz, kad vari iebraukt iekšā no ielas, no pieturas. Bet tā ļoti labi," pieredzi muzejā komentē Voldemārs. "Galvenais, lai viss strādātu, lai būtu apsargs, lai viņš varētu uzreiz ielaist iekšā, un tad jau tā vides pieejamība būs.

Bet tādā ziņā vides pieejamība ir labā līmenī. Ir lifts, ir pacēlājs, tikai ir jāmāk, bet es domāju, ka šeit ir lieliski cilvēki un man parādītu un jebkuram cilvēkam ratiņkrēslā.

Vienīgais, kur šeit varētu piesieties, – es, piemēram, esmu vājredzīgs arī, ne tikai ratiņkrēslā – varētu ieteikt uzlabot lielākus burtus, lai varētu saredzēt, kas ir rakstīts, lai varētu viegli atrast, lai jebkuram neredzīgam, vājredzīgam cilvēkam būtu ļoti viegli orientēties. Un vēl nezinu, kā jums ar mobilajiem telefoniem, varbūt vajadzētu mobilo aplikāciju, lai telefonā ir gids, lai tu varētu piebraukt, uzslēdz programmu un viņš noskenē, nolasa, kas tur ir par darbu, un nolasa vēsturi."

Muzeja izglītības programmu kuratore Anna Pūtele par Voldemāra ieteikumiem teic: "Ļoti vērtīgi komentāri un, mazliet skrienot notikumiem pa priekšu, mēs plānojam muzejā projektu (tas būs pirmais solis uz kaut ko lielāku), kas domāts cilvēkiem ar redzes traucējumiem, neredzīgajiem, vājredzīgajiem, – par to Latvijā vēl maz runā, par kultūras pieejamību, bet sāk runāt, un mēs ceram, ka vārēsim būt vieni no tiem, kas dos pienesumu."

Iznākot no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, nolemjam aizdoties līdz divām tuvākajām galerijām, kur šonedēļ atklātas jaunas izstādes. Diemžēl pie galerijas "Māksla XO" traucē slieksnis un iekļūt varētu tikai tad, ja ir divi cilvēki, kas paceļ ratiņkrēslu, bet pie galerijas "MuseumLV" ir tikai daudz pakāpienu, bet nevienas norādes, ko darīt cilvēkam ratiņkrēslā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti