Četri kultūras pieturpunkti jaunajai nedēļai. Iesaka Ieva Rozentāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Oktobra otrā nedēļa piedāvā tik daudz kultūras notikumu, ka izvēlēties ir teju neiespējami. Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas priekšsēdētāja Ieva Rozentāle iesaka četrus notikumus, kas viņu intriģē visvairāk un kur nākamnedēļ varēsiet sastapt arī viņu pašu.

1. Arēna klāt!

Ar koncertprojektu “Četras telpas” šonedēļ sākas Jaunās mūzikas festivāls “Arēna”. Savulaik tā bija viena retajām iespējam klausīties laikmetīgo mūziku un piedzīvot neaizmirstamas tikšanās, no kurām mana svarīgākā bija televīzijas intervija ar minimālistu Stīvu Reihu.

“Arēna” mainās. Sestdien piedāvāti četri koncerti dažādās telpās, uz kurām vedīs īpašais “Arēnas” trolejbuss.

Oriģināla folkmūzika kopā ar Staņislavu Judinu un Asnati Rancāni, vokālā grupa “Putni” ar pasaules pirmatskaņojumiem (Beats Gīzins un Platons Buravickis!), norvēģi The Alpaca Ensemble ar dziedātāju Alvīni Pričārdu (pagājušā gada viešņa!), bet vakarā akadēmiskās mūzikas īskoncerti ar dīdžejiem.

Tik piesātināta “Arēnas” atklāšana nudien vēl nebūs bijusi.

2. Zigmara Liepiņa autorkoncerts

Tajā no festivāla “Arēna” laikmetīgās intensitātes varēs paglābties melodiskās mūzikas draugi. Atzīmējot apaļu jubileju, komponists un Nacionālās operas un baleta direktors piedāvā savas mūzikas īpaši izvēlētus darbus Baltajā namā.

Pirmajā daļā operas “Parīzes Dievmātes katedrāle” 3. cēliens ar lieliskiem solistiem Ingu Šļubovsku-Kancēviču, Kristīni Zadovsku, Krišjāni Norveli, Rihardu Milleru un citiem, bet otrajā – daudz jaunāks darbs “Transcendentālā oratorija”, kas tapusi, pieminot 2011. gadā notikušo zemestrīci Japānā, un pirms pāris gadiem piedzīvojusi pirmatskaņojumu Rīgas Domā. Tajā noteikti vērts dzirdēt izcilo operzvaigzni Ingu Kalnu, gruzīnu tenoru Georgu Onjani un tautā iemīļoto aktieri Andri Keišu.

3. Selindžera stāsts kino

“Splendid Palace” sāk izrādīt jaunu lenti par amerikāņu kulta rakstnieku Džeromu Deividu Selindžeru, kura darbi ir bijuši nozīmīgi katram romantiskam, intelektuāli virzītam jaunietim. Filmas “Aiz kraujas rudzu laukā” darbība risinās 20. gadsimta vidū Ņujorkā, kad jaunais Selindžers meklē savu vietu dzīvē. Viņa atmiņas par pārciesto 2. pasaules karā, mīlas romāns ar skaisto piecpadsmitgadīgo bagātnieci Ūnu O’Nīlu savijas pieredzē, kas rada viņa izcilāko darbu “Uz kraujas rudzu laukā”.

Īpaši aizraujoši skatīt, ja būsiet lasījuši lecīgā un ironiskā francūža Frederika Beidegera smeldzīgo romānu “Ūna un Selindžers”, kas latviski iznāca pirms pāris gadiem.

Filmas režisors Denijs Strongs, bet līdzās citu zvaigžņu vārdiem, aktieru vidū arī superzvaigzne Kevins Speisijs.

4. Sezonu atklāj orķestris "Rīga”

Neordināri un drosmīgi šo sezonu ceturtdien, 12. oktobrī, plāno atklāt orķestris "Rīga" galvenā diriģenta Valda Butāna vadībā.

Komponistu vārdi nav bieži dzirdēti un mūzika man nepazīstama, bet painteresējoties šķiet visai vilinoša: Stīvena Braienta “Eksātiskie Ūdeņi” (Ecstatic Waters) pūtēju ansamblim un elektronikai, Frenka Tičeli Koncerts klarnetei un pūtēju koncertorķestrim un Džona Mekī simfonija pūtēju orķestrim “Vīna tumšā jūra” (Wine–Dark Sea). Šoreiz aicināts arī izcils viessolists zviedru izcelsmes klarnetists no ASV Hokans Rosengrens. Bet –

jo īpaši neparasts šis muzikālais piedzīvojums būs tādēļ, ka koncerts notiks Dzelzceļa muzeja skanīgajā, akustiski industriālajā telpā. Tam jābūt kam iespaidīgam!

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti