Cēsu novada muzeji vienojas kopīgā projektā emocionālās labbūtības uzlabošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Cēsu novadā atklāts projekts “Nosūtījums uz muzeju”. Plecu pie pleca četri Cēsu novada muzeji un kultūras mantojuma institūcijas – Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks, Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, Eduarda Veidenbauma muzejs “Kalāči” un Piebalgas muzeju apvienība “Orisāre”, radījuši programmas cilvēku labsajūtas un labbūtības uzlabošanai muzejos. Kā informēja muzeji, katrs no tiem ir sagatavojis savai tematikai atbilstošu programmu, apmeklētājiem kopā piedāvājot bagātīgu un daudzveidīgu pieredzi.

No 1. februāra muzeju sagatavotās programmas būs pieejamas Āraišu ezerpils arheoloģiskajā parkā un Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, savukārt no 1.maija – Eduarda Veidenbauma memoriālajā muzejā “Kalāči” un Piebalgas muzeju apvienībā “Orisāre”. Interesenti aicināti sekot informācijai muzeju mājaslapās un sociālo tīklu platformās, kur būs atrodami gan programmu apraksti, gan pieteikšanās kārtība.

“Pēdējos gados pasaulē aizvien biežāk tiek aktualizēts jautājums par muzeju un kultūras mantojuma lomu cilvēku labsajūtas veicināšanā un emocionālās veselības uzlabošanā,” skaidroja projekta īstenotāji. “Līdzās jau zināmajiem terminiem muzejpedagoģija, mūžizglītība muzejos, parādās muzejterapija. Kanādā, Lielbritānijā, Beļģijā un citās valstīs muzeja apmeklējums kā “zāles” emocionālās labsajūtas uzlabošanā var tikt izrakstīts ārstu kabinetos, muzeja apmeklējumi un programmas iekļautas veselības apdrošināšanas polisēs. Cēsu novada muzeju pilotprojekts ir pirmais solis, lai aktualizētu cilvēku emocionālās veselības un labbūtības jautājumus, kā arī iezīmētu kultūras mantojuma insitūciju lomu sabiedrības emocionālās veselības uzlabošanā.”

Pilotprojekta atklāšanas pasākumā 19. janvārī līdzās četru Cēsu novada muzeju programmu prezentācijai ar savu pieredzi veselības un labbūtības projektos dalījās kultūras nozares pārstāvji no Rumānijas un Igaunijas. Cēsu projekta veidošanā nozīmīga bijusi šo un citu līdzīgu projektu analīze un konsultācijas ar ārvalstu kolēģiem. Atklāšanas pasākums norisinājās tiešsaistē, un tā ieraksts ir pieejams iesaistīto muzeju sociālo tīklu profilos vai mājas lapās.

Šis ir pirmais projekts, kurš kopš novada reformas apvienojis vairākas novada kultūras mantojuma institūcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti