Kultūras ziņas

Rēzeknē noslēdzas akordeonistu plenērs

Kultūras ziņas

Mūzikas, mākslas un dzejas mijiedarbība

Tuvojas 10. Cēsu Mākslas festivāls

Cēsu mākslas festivālu vienos ainava

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ainava – šī būs šī gada Cēsu mākslas festivāla vienojošā tēma. Kā 5.jūlijā pastāstīja pasākuma rīkotāji, festivālā varēs baudīt mākslu, noskatīties atlasītas pasaules kino filmas un spilgtākās Latvijas teātru izrādes. Bez tam būs arī bagātīga muzikālā programma, kurā iekļauts arī Džordža Gēršvina operas “Porgijs un Besa” koncertiestudējums Cēsu pils parka estrādē.

Rīkojot jau 10. mākslas festivālu “Cēsis”, organizatori sapratuši, ka izdevies sasniegt pirms daudziem gadiem uzstādīto šķietami utopisko un ambiciozo mērķi Cēsīm kļūt par Latvijas kultūras galvaspilsētu.

Šogad 15.jūlijā festivālu iezsāks vērienīgas vizuālās mākslas izstādes un čella virtuoza Kristapa Berga un DD orķestra uzstāšanās, kurā jaunais čellists atskaņos Pētera Vaska čellkoncertu “Klātbūtne”.

Festivāla muzikālo notikumu spilgtākais notikums būs ap 80 tūkstošus eiro vērtais slavenās Džordža Gēršvina operas “Porgijs un Besa” iestudējums. Operas režisors - Viesturs Kairišs, iestudējumu diriģēs Andris Poga.

Operas veidotājiem tas ir liels izaicinājums – vidēji sešas nedēļas ilgais darbs iestudējuma sagatavošanai Cēsīs būs jāpaveic sešās dienās. Iesaistīti ap 100 mūziķu. Viņu vidū ir arī operas autora Geršvina autortiesībās stingri noteiktie tumšādainie solisti.

"Pirmajās četrās lomās, tās ir Porgijs, Besa, Krauns un Sportinlaifs, jābūt profesionāli izglītotiem afroamerikāņu izcelsmes dziedātājiem. Jūs varat iedomāties, kā 1935. gadā skanēja šāds notikums. Mūsdienās, protams, tas ir diezgan pašsaprotami...ir daudz izcilu melnādainu operdziedātāju, bet nu "Porgijs un Besa" tā ir atsevišķa biznesa niša - tur ir noteikti izpildītāji, kas faktiski dzied tikai šīs lomas," skaidro Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Festivālā plānota arī īpaša teātra programma, kurā aizvadītās sezonas četras labākās izrādes no dažādiem Latvijas teātriem pēc saviem ieskatiem izvēlējusies teātra kritiķe Silvija Radzobe. Savukārt kultūras un mākslas cienītāji ar bērniem festivāla notikumu laikā aicināti savām atvasēm piedāvāt vecumam atbilstošas izklaides.

"Akadēmiskās mūzikas koncerti, arī operas iestudējumi nav domāti bērniem pirmsskolas vecumā. Tās nav Imantdienas, kur tu vari paņemt bērnu līdzi, staigāt apkārt un visi var ietusēt, tāpēc mums katru gadu ir bērnistaba, kur vari nolikt bērnu. Es arī pats esmu pārliecināts, ka ir viens zināms vecuma limits, kur bērnu nevajag mocīt," saka mākslas festivāla “Cēsis” direktors Juris Žagars.

Festivālā gaidāmi arī kino seansi un klavieru un kamermūzikas koncerti atpazīstamu mūziķu atskaņojumā. Festivāls sāksies 15.jūlijā un ilgs līdz 14. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti