Dienas ziņas

PNB klienti pie naudas tiks no 22. augusta

Dienas ziņas

"PNB bankas" krahs atbalsojas pašvaldībās

Cēsīs norisinās koka fasāžu restaurācijas meistarklase

Cēsīs norisinās koka fasāžu restaurācijas meistarklase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Īstenojot ieceri par koka arhitektūras saglabāšanu, pēdējo divu gadu laikā Cēsīs norisinājušies jau vairāki semināri un apmācības. Arī šobrīd vecpilsētā notiek koka fasāžu restaurācijas meistarklase. Tajā dalībnieki apgūst praktiskās iemaņas darbā ar instrumentiem un materiāliem, kuras likt lietā savu īpašumu saglabāšanā.

19. gadsimtā celta koka ēka Cēsu vecpilsētā šajās dienās piedzīvo pārvērtības. Koka fasāžu restaurācijas meistarklases dalībnieki kopā ar speciālistiem to atjauno. Būtībā viņi apgūst seno koka ēku restaurēšanas iemaņas, jau praktiski darbojoties.

Šī ir viena no retajām koka guļšķautņu ēkām bez apšuvuma, kas ar oriģinālu fasādi un logiem saglabājusies līdz mūsdienām. Tā kā apkope tai nav veikta aptuveni 40 gadus, darba te ir daudz. Pirmais uzdevums - notīrīt nenoturīgās krāsas slāni.

Līdztekus krāsas noņemšanai, meistarklases dalībnieki trīs dienu laikā mācīsies labot un nomainīt arī ēkas sapuvušās koka daļas, aizpildīt plaisas un caurumus, un apgūs koksnes gruntēšanu ar tonētu lineļļu. Tie ir praktiskie darbi, kurus ar vienkāršiem instrumentiem var veikt ikviens koka ēkas īpašnieks.

“Mēs šeit izvēlamies šo Skandināvu metodi, ka daudz strādā ar rokām, ar rokas instrumentiem, skrāpē, nevis ņem fleksi un lielo slīpmašīnu. Vēlamies iemācīt, ka var ļoti daudz pats izdarīt - ar paša līdzekļiem. Faktiski mēs arī popularizējam šo te tradicionālo būvniecību, tradicionālo apdari, tur ir dabīgi materiāli," stāsta restaurators Jānis Tolpežņikovs.

“Meistars, kas ikdienā katru dienu strādā ar šiem amatiem, viņi tā kā nodod tiem cilvēkiem, kam tas interesē. Un tad pamazām, tā teikt, meditējot, arī restaurē šīs te ēkas saviem spēkiem, jo, ja pasūti kādai būvfirmai vai kādam, tas ir salīdzinoši dārgi,” skaidro biedrības “Koka dizaina centrs” vadītājs Guntars Upenieks.

Lielākā daļa dalībnieku uz meistarklasi arī ieradušies, lai šeit gūtās iemaņas pēc tam liktu lietā, restaurējot savu īpašumu. Un tie nav tikai vietējie cēsinieki, bet interesenti arī no citām Latvijas pilsētām. Vairumam dalībnieku pieder līdzīga tipa koka ēkas, kuras viņi vēlas saglabāt nākamajām paaudzēm. 

“Ir līdzīga koka vēsturiska fasāde, kur ir kaut kas jādara, un šī ir laba iespēja iemācīties un saprast, kā pareizi jādara,” atzīst meistarklases dalībnieks Roberts no Rīgas. 

“Tieši tā, mums arī ģimenei Cēsīs ir vietējas nozīmes vēsturiskais objekts. Mēs paši esam no Rīgas, lai nākotnē, kaut ko darot, zinātu, ko, kā izdarīt,” norāda Juris.

Darbs pie ēkas krāsošanas visticamāk paliks nākamajai meistarklasei. Tā Cēsu vecpilsētā atkal norisināsies pēc gada, kad tiks restaurēti arī citi koka nami. Līdzīgas aktivitātes notiek visā Latvijā, tādējādi sekmējot kultūras mantojuma saglabāšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti