Cēsis Eiropas kultūras galvaspilsētas konkursam pieteikto programmu īstenos 2025. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Cēsīs visa 2025. gada garumā tiks īstenota neatkarīga, apjomīga un iesaistoša kultūras norišu programma ar vadmotīvu – "Kultūra galvās, pilīs, sētās". Cēsis piedalījās Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027. gada (EKG) atlases posmā, taču neiekļuva otrajā kārtā, pašvaldība lēmusi iecerēto programmu īstenot pašu spēkiem 2025. gadā, informēja Cēsu novada pašvaldības pārstāvji.

Gada laikā tiks īstenoti vairāki simti Latvijas un starptautiska līmeņa kultūras notikumu visā Cēsu novadā. Norise būs balstīta piecos tematiskos pīlāros, caur kuriem tiks skatīti gan lokāli, gan starptautiski jautājumi un izaicinājumi: demokrātija, izglītība, vide un klimata pārmaiņas, atjaunotne un Cēsu novada izcilība.

"Ar izceltajiem atslēgas vārdiem par kultūru "galvās, pilīs, sētās", kas atvasināti no vārda "galvaspilsēta", vēlamies izcelt Cēsu novada bagātības un vērtības. Vārds "galvās" sevī ietver sabiedrību, tās zināšanas, domas, idejas, aktivitātes un iespējas. Vārds "pilīs" manifestē Cēsu pilsētas kā kultūras, izglītības un sociālekonomisko procesu virzītājspēku. Savukārt "sētās" simbolizē Cēsu novada vēsturi, ainavu, objektus, viensētas un apsola notikumus katrā novada pagastā," uzsvēra Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks un gaidāmo norišu programmas vadītājs Atis Egliņš-Eglītis.

Kandidējot uz 2027. gada EKG titulu, Cēsu novada dome noteica galvenos mērķus, kas jāizpilda, realizējot programmu. Šie mērķi saglabāti, plānojot 2025. gada norises: Cēsu kultūras telpas attīstīšanu un reģionālās un starptautiskās sadarbības kultūrā un citās starpdisciplinārās nozarēs stiprināšanu; nacionālas un starptautiskas nozīmes kultūras notikumu piesaisti Cēsu novadam; kultūras un radošo industriju ekonomiskās attīstības veicināšanu; kultūras nozares kapacitātes stiprināšanu, īstenojot Eiropas sadarbības projektus; kultūrtūrisma veicināšanu un attīstību; novada atpazīstamības veicināšanu, kā arī kultūras un tūrisma infrastruktūras uzlabošanu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti