Dienas ziņas

Pansionātā populārs grāmatu maiņas punkts

Dienas ziņas

Trūkst jauno zinātnieku

P.Čerņavska keramikas māja saņem latviskā mantojuma zīmi

Čerņavska keramikas māja saņem latviskā mantojuma zīmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Izcilā podnieka Polikarpa Čerņavska keramikas māja Preiļos ieguvis latviskā mantojuma zīmi un tajā var aplūkot gan meistara radītos priekšmetus, gan izmēģināt, kādas prasmes vajadzīgas darbā ar mālu.

Kopš Čerņavska aiziešanas aizsaulē 1997.gadā Preiļu podniekiem ir uzticēts liels gods sargāt vecmeistara daiļradi. Kopā ar Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju un Preiļu novada domes atbalstu 2001.gadā tika radīta Čerņavska keramikas māja un pagājušajā gadā atklāta jauna ekspozīcija.

„Idejas autors patiesībā ir pats Polikarps Čerņavskis (..) Viņš teica: „Mana vienīgā vēlēšanās ir, lai šajā mājā šī keramikas tradīcija saglabājas.” Un tā, sagaidot 90. dzimšanas dienu, tapa šī jaunā ekspozīcija, kura patiesi gada laikā no apmeklētājiem tiek atzīta par veiksmīgu, modernu un interesantu,” saka Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bereša.

Viņu papildina arī podnieks Jāzeps Caics. „Keramiķa mājas mērķis ir saglabāt Silajāņu tradīcijas, lai tās turpinātos no paaudzes uz paaudzi,” saka podnieks Jāzeps Caics.

Čerņavska keramikas māja saņēma Latviskā mantojuma zīmi, kas apliecina ne vien meistara radīto priekšmetu izcilību, bet arī visu iesaistīto cilvēku ieguldīto darbu un pūles tradīciju saglabāšanā.

„Mēs par muzeju šo arī nekad nesaucam, jo šeit ir tā labā lieta. Vienā mājas pusē ir muzeja ekspozīcija un otrā pusē dūc tā virpa (..) Bet patiesībā jau vislielākais nopelns ir pašiem mājas īpašniekiem, keramiķiem, kuri šeit darbojas,” stāsta Bekeša.

Lai gan Preiļos šobrīd ir vien trīs praktizējoši podnieki, tie ar godu nes savu arodu un apmāca bērnus darboties ar mālu. Viens no podnieku pulciņu apmeklētājiem Markuss Martinkuss stāsta, ka viņam vislabāk patīk strādāt ar virpu.

Kamēr ir vismaz viens dzīvs cilvēks, kas ar to nodarbojas un kaut kādas iemaņas nodod nākošajām paaudzēm, tikmēr keramika ir dzīva,” uzsver podnieks Raivo Andersons.

Čerņavska kermikas māja ir lieliska vieta brīvā laika pavadīšanai ģimenes un draugu lokā,  kur var iepazīties ar Latgales podniecības vecmeistara darbiem un izprast ceļu no māla pikuča līdz apdedzinātam podam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti