Ceļošana kā svētki. Liepājas muzejā atklāj izstādi par Liepājas–Romnu dzelzceļa vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

8. jūlijā Liepājas muzejā atklās vērienīgu izstādi, kas vēstīs par Liepājas–Romnu dzelzceļa vēsturi. Izstāde "Dzelzceļš ienāk Liepājā (1871–1940)", kas veidota sadarbībā ar modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva fondu, vēstīs par Liepājas dzelzceļa tapšanu un pilsētas attīstību. To papildinās bagātīgs foto materiāls, kā arī Vasiļjeva fonda kolekcijas vēsturiskie tērpi un aksesuāri. 

Liepājas muzejā atklāj izstādi par Liepājas – Romnu dzelzceļa vēsturi
00:00 / 05:07
Lejuplādēt

Jau ienākot Liepājas muzeja lielajā zālē, šķiet, ka esi nonācis uz dzelzceļa perona, kur drūzmējas ļaudis, vien krāšņie tērpi un ceļojumu koferi liecina, ka esam nonākuši pilnīgi citā gadsimtā. Ir izdevies panākt klātesamības efektu, par ko runā arī Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla: "Izstādes scenogrāfe ir Anna Heinrihsone. Viņa ir mēģinājusi radīt izstādē restorāna sajūtu, peronu esamību, staciju. Ieej izstāžu zālē, un ir sajūta, ka jūti cilvēku burzmu. Cilvēki ir ceļojumu tērpos ar čemodāniem, viss kustas, un stacija dzīvo savu dzīvi. Ir vienreizēja šī klātesamības sajūta tieši no cilvēciskā viedokļa."

Izstāde par Liepājas – Romnu dzelzceļa vēsturi
Izstāde par Liepājas – Romnu dzelzceļa vēsturi

Liepājas muzeja direktore uzsver pašas izstādes nozīmi, kas top īpašā laikā, kad pirms 150 gadiem meklējami pirmsākumi dzelzceļa attīstībai Liepājā. Šis notikums pilnībā mainīja pilsētu pie jūras – tas mudināja paplašināt ostu, lai nodrošinātu kravu pārvadājumus. Dzelzceļa būve saistāma ar pilsētas straujo uzplaukumu 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā.

"Liepāja no nelielas pilsētas kļuva par ļoti skaistu un modernu lielpilsētu, kurā dzīvoja ļoti daudznacionāls cilvēku skaits. Attīstījās emigrācija. Liepāju saistīja kuģu satiksme ar Ameriku,  Halifaksu. No Krievijas iekšējiem rajoniem [uz Liepāju]devās cilvēki, kuri tālāk meklēja laimi Amerikā. Cilvēki, kuri plūda cauri Liepājai, te pavadīja vismaz vienu mēnesi, kamēr pārbaudīja savu veselības stāvokli, dabūja visas atļaujas. Tas ļāva attīstīties Liepājai, veidoja viesnīcas, restorānus utt., attīstīja pilsētu kopumā. Arī pats dzelzceļš [attīstījās] ar saviem kravu pārvadājumiem un kravu vešanu pa ostas ceļiem," stāsta Kārkla.

Izstāde par Liepājas – Romnu dzelzceļa vēsturi
Izstāde par Liepājas – Romnu dzelzceļa vēsturi

Izstādes scenogrāfe Anna Heinrihsone uzsver, ka tā ir apjomīga izstāde eksponātu skaita ziņā, taču ļoti koncentrēta idejiski, jo stāsta par divām būtiskām tēmām: "Skatoties tās kartes, ļoti iedvesmojoši, cik vērienīgi tika plānoti darbi, ļoti iedvesmojoši, cik plaši un valstiski tika domāts, kā attīstīt šo infrastruktūru. Otrs, par ko liecina tērpi, – cilvēkiem ceļot bija svētki. Cilvēki gatavojās rūpīgi, ar skaistām lietām un detaļām. Jā, šī vērienīgā, plašā valstiskā domāšana un ceļošana kā svētki ir moto arī man, iekārtojot šo izstādi."

Izstāde par Liepājas – Romnu dzelzceļa vēsturi
Izstāde par Liepājas – Romnu dzelzceļa vēsturi

Māksliniece atklāj, ka izstādes apmeklētāji varēs aplūkot senus ceļojumu koferus, cepuru, arī īpašas cilindru somas un citus ceļojumu aksesuārus. Izstādi bagātina foto materiāls, kurš ļaus ielūkoties, kā izskatījies vagonu iekšpusē un kāda ir bijusi Liepājas dzelzceļa stacijas godība senākos laikos.

Izstāde par dzelzceļa attīstību Liepājā tapusi sadarbībā ar Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeju, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu un Latvijas Fotogrāfijas muzeju. Apjomīgā izstāde būs apskatāma līdz novembra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti