Kultūras ziņas

Krievu mākslinieku darbi LMS galerijā

Kultūras ziņas

A. Dombrovska konkurss atgriežas Ziemeļblāzmā

Latvijas mode pārvietojamā izstādē

Ceļojošā izstāde «Parunāsim par modi!» ar mazuma piegaršu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklāta izstāde par Latvijas modes vēsturi, sākot no 20.gadsimta 50. gadiem līdz mūsdienām. Iecerēts, ka ekspozīcija nākamgad apceļos lielu daļu Latvijas vēstniecību pasaulē, lai veicinātu interesi par Latviju kā Eiropas Savienības (ES) Padomē prezidējošo valsti, taču pagaidām izstādei ir mazuma piegarša.

Izstādes “Parunāsim par modi” vēsturiski tālākais punkts ir 1948.gads, kad tika dibināts “Rīgas Modeļu nams”. Visa nozares pēdējo 60 gadu vēsture ietilpināta piecās atsevišķās sadaļās, izmantojot dažādu arhīvu un privātpersonu materiālus. „Kurš ir galvenais?” pievērš uzmanību tam, kā laika gaitā mainās ne tikai modes tendences, bet arī veids, kā par tām runājam. „Opozīcija” stāsta par cilvēkiem, kas apzināti izvēlējušies nostāties pret valdošajām modes tendencēm. Mode dzīvo ārpus modes žurnāliem – par to vairāk sadaļā „Ikdiena”, savukārt „Tradīcijas spēks” pievēršas latviešu nenogurstošajai interesei par etnogrāfiskajiem rakstiem. Īpašs notikums ir noslēdzošā izstādes daļa „Skate. Latvijas modes dizains mūsdienās”, kurā pirmo reizi vienkopus izstādīti spožākie mūsdienu modes dizaineru (piemēram, zīmolu „QooQoo”, „Amoralle”, „MAREUNROL'S”, Natālijas Jansones), veidotie tērpi.

"Modes pārstāvniecība mūsu valstī bijusi ļoti augstā līmenī. Tajā pašā laikā, izmantojot, ka prezidentūras kultūras programmā viens no vadmotīviem ir laikmetīgums, skatītājiem būs iespēja ieraudzīt, ko modes industrija dara mūsdienās, ko piedāvā sabiedrībai," stāsta Latvijas prezidentūras ES Padomē Kultūras programmu vadītāja Selga Laizāne.

Tiesa, Latvijas modes vēsture, tās attīstība un mūsdienu sasniegumi sakoncentrēti vien pārdesmit stendos un uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmu Latvijas modes mākslinieku piedāvātos pāris aksesuāros un apģērbos.

"Šis ir ļoti īpašs žanrs – ceļojošas izstādes. Tām ir jābūt ļoti kompaktām, ilustratīvām, nevaram atļauties šajā žanrā plašas izstādes," skaidro Laizāne.

Šī izstāde ir ievērojami par mazu, un kārtējo reizi varam pateikt – labi, ka vismaz kaut kas notiek, bet daudzām lietām ir pietrūcis resursu. Man kā jomas speciālistam, tas ir redzams," uzsver modes dizainers Bruno Birmanis.

Iespējams, ka šāds sākums ir tikai iesildīšanās Latvijas simtgades svinībām, kad nozares pārstāvji cer noorganizēt sadarbībā ar starptautiski atpazīstamiem modes dizaineriem , visaptverošus un plašus Latvijas modes un dizaina svētkus. Bet pagaidām priecājamies par tiem, kas Latvijas modi liek atpazīt arī citviet pasaulē.

Rīgā izstāde būs apskatāma līdz 8. decembrim. Ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti