Carnikavas kapsētā atklās Ojāra Vācieša piemiņas vietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

24.oktobrī plkst. 13 Carnikavas kapsētā Siguļos tiks atklāta Ojāra Vācieša piemiņas vietas. Tur atdusas arī dzejnieka dzīvesbiedre Ludmila Azarova.

Kapsētā ar Carnikavas novada pašvaldības, valsts un ziedotāju finansiālu atbalstu īstenota arhitektes Ingūnas Rībenas iecere, kas jau 1985.gadā uzvarēja konkursā par Ojāra Vācieša kapavietas sakārtošanu Carnikavas kapos. Tās pamatā ir Vācieša dzejoļu krājuma "Zibens pareizrakstība" poētika, un piemineklī dzejnieka portrets ir atveidots zibens šķērsgriezumā, savukārt Ludmilas Azarovas kapavieta attēlota kā balta lode, simbolizējot saulesgaismu un līdzsvaru.

"Pieminekli veido tumši pelēkais granīts, kas ir stinguma, varenības un nesalaužamības simbols un kurā ir zāles "plaisa" - divu globālu dzejnieka daiļrades tēmu turpināšanās un uzdrīkstēšanās koncentrēta vizuāla interpretācija. Maigā, laicīgā, iznīcīgā un vienlaikus mūžīgā zāle, kas dzimst katru pavasari un mirst rudenī, piemineklī simboliski atdala šās saules un aizsaules daļu. Tāpat kā zāle - maiga, iznīcīga un laicīga - salauž granīta stingušo mūžības varenību, arī dzīvs, patiess vārds vienmēr salauzīs melīgu, liekulīgu laiku," stāsta Ingūna Rībena.

Vācieša portreta maketu veidoja tēlnieks Gļebs Panteļejevs, bet tā izkalšanu granītā veica Guntis Pandars.

Jau vēstīts, ka 2012.gadā Carnikavas novada dome, Ojāra Vācieša memoriālais muzejs un Ojāra Vācieša biedrība kopā ar dzejnieka tuvākajiem radiniekiem rosināja sakārtot Vācieša un Ludmilas Azarovas kapavietu, izrādot cieņu dzejnieku nozīmīgajam veikumam dzīves laikā, vienlaicīgi radot estētiski sakārtotu vides ainavu ar kultūrvēsturisku nozīmi, kur pulcēties viņu talanta cienītājiem. Piemiņas vietas izveide tika sākta šī gada pavasarī.

"Pirms 30 gadiem jaunās arhitektes Ingūnas Rībenas pieminekļa iecere izturēja lielu konkursu, un tai savu akceptu un atbalstu dzīves laikā sniedza arī Ludmila Azarova. Ojāra Vācieša atdusas vieta ir kā piemiņas vieta mūsu Atmodai, kas simbolizē mūsu tautas vienotību, spēju būt un pastāvēt," saka Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

Vācieša piemiņas vietas izveides kopējās izmaksas ir 184 461 eiro, no kuriem pašvaldības finansējums ir 107 245 eiro, valsts finansējums - 74 147 eiro, bet ziedotāju atbalsts - 3068 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti