Kultūras ziņas

Kārlim Vērdiņam jauns dzejoļu krājums

Kultūras ziņas

Novembris – Britu kultūras mēnesis

Notiek A. Čaka balvas pasniegšanas ceremonija

Čaka balvu saņem Vilipsons, Balodis un Eihenbaums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

27.oktobrī, Aleksandra Čaka 114.dzimšanas dienā, pasniegtas tradicionālās Čaka balvas. Šogad tās saņēmis mākslinieks Aivars Vilipsons, fotogrāfs Leons Balodis un koka ēku renovācijas centra „Koka Rīga” vadītājs Vladimirs Eihenbaums.

Čaka balvu pirmoreiz pasniedza 2001.gadā, dzejnieka 100.dzimšanas dienā. To piešķir reizi divos gados par ieguldījumu Aleksandra Čaka personības un daiļrades izpētē un popularizēšanā, kā arī Rīgas pilsētas tēla mākslinieciski augstvērtīgā interpretējumā.

Iepriekšējos gados Čaka balvu saņēmuši dzejnieki Jānis Rokpelnis un Uldis Bērziņš, aktieri Imants Skrastiņš un Artis Robežnieks, fotogrāfe Māra Brašmane, mākslinieks Pāvels Šēnhofs, komponists Uldis Stabulnieks un citi. Šogad balvai bija 16 pieteikumu, kurus izvērtēja žūrija.

„Par Rīgas interpretāciju un novatorisku skatījumu uz Rīgu, tās attīstību un šodienu balvu saņem divi kungi – fotoleģenda Leons Balodis par grāmatu „Rīga. Panorāmas” un Vladimirs Eihenbaums par brīnišķīgo kultūras centru „Koka Rīga” Krāsotāju un Lienes ielas stūrī. Par ideju, tās realizāciju un spēku, kas viņam ir, lai varētu to attīstīt un koka Rīga tiktu saglabāta arvien vairāk," stāsta Čaka muzeja direktore Antra Medne.

Savukārt Aivars Vilipsons balvu saņems par Čaka daiļrades popularizēšanu.

„Vilipsons mums ir zīmējis vairākas grāmatas. Mums ir izdoti arī divi nopietni zinātniski darbi pēc Čaka konferencēm, arī tos viņš ir ilustrējis," turpina Medne. "Tā kā viņš sāka ar tādu ļoti zinātnisku literatūru un tad pārgāja uz daiļliteratūru un ilustrēja arī „Debesu dāvanu” un „Poēmu par ormani”. Pirms šīs pēdējās grāmatas šajā gadā iznāca mazajiem bērniem veltīts darbs – „Reiz dzīvoja Čaks”. Tur ir 10 [krāsojami] Čaka portreti dažādās sadzīves situācijās.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti