Kultūras ziņas

Jēkabs Strazdiņš – zemnieku gleznotājs

Kultūras ziņas

Top kultūras pasākumu digitālā kolekcija

Būt vai nebūt mākslas telpai baznīcā?

Būt vai nebūt mākslas telpai dievnamā? Konflikts Vecauces baznīcā šķeļ draudzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ziemassvētku laiks un piederība kristiešu kopienai nav mazinājusi domstarpības, kas pārņēmušas Vecauces evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzi. Kamēr daļa 20. decembrī piedalījās dievkalpojumā, citi pie baznīcas piketēja, lai paustu atbalstu bijušajam draudzes vadītājam un viņa dievnamā izveidotajai mākslas telpai. Pret to ir baznīcas pagaidu pārvalde un mācītāji. Viņi uzskata – mākslas telpā apkopotie materiāli glabājas nepiedienīgos apstākļos un neatbilst dievnama garam.

Piketā atbilstoši epidemioloģiskajiem noteikumiem piedalījās ap divdesmit cilvēku, kuri bija sapulcējušies rakstnieka, režisora un nu jau bijušā draudzes vecākā Māra Druvas izveidotās mākslas telpas atbalstam.

Piketa dalībniece Īrisa Kurpniece norādīja, ka viedokļu šķelšanās draudzē sākusies jau augustā. “Kad bija tā sapulce un pagaidu pārvalde pārņēma visu, un tad arī it kā sākās,” atzīmēja Kurpniece. “Man ir ļoti smagi ap sirdi, ka tā notiek, bet tā viņš notiek.”

Vecauces baznīcā nu jau bijušais draudzes priekšnieks Māris Druva pirms pieciem gadiem izveidoja mākslas telpu, kuru pirms aiziešanas no draudzes priekšnieka amata viņš draudzes vārdā izīrējis sev. Tagadējā baznīcas pagaidu pārvalde liek šo vietu atbrīvot, decembra vidū vēstīja LTV raidījums “4. studija”.

“Šeit bija brīvas telpas, kuras iztīrīja, atbrīvoja. Tā bija Māra (Druvas) iniciatīva. Labi, tur ir putekļi, kas krājas uz grāmatām, loģiski, tur nav parketa grīdas, bet kam tas traucē?” savu viedokli par situāciju pauda piketa dalībniece Rita Bričkus.

Arī piketa dalībnieks Juris norādīja, ka, viņaprāt, šādai mākslas telpai baznīcā ir vieta: “Nu labi, varbūt var nedaudz piekārtot, nedaudz pārmainīt, bet ir normāli, ka baznīcā ir tāda vieta.”

Savukārt Vecauces evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Jānis Erno uzsvēra: “Ir jautājumi, kas tomēr risināmi draudzē, Dieva namā starp draudzes locekļiem, tam noteikti atvēlētā kārtībā un veidā.”

Mākslas telpā baznīcas otrajā stāvā pēc tās izveidotāja priekšstatiem par vēstures saglabāšanu apkopoti materiāli par dievnamu, kā arī par māksliniekiem un mūziķiem, tikušas veidotas izstādes, kuras apmeklējuši arī tūristi. Līdz ar mācītāja nomaiņu Druva pēc paša vēlēšanās no amata atkāpies, bet vēlas saglabāt mākslas telpu.

“Konflikta būtība ir tāda, ka viņi parāda savu aprobežotību un provinciālismu. Viņi uzskata, ka baznīcā nedrīkst būt māksla, baznīca nedrīkst būt atvērta; bet baznīcai ir jābūt visas tautas baznīcai,” savu viedokli skaidroja Druva.

Adventa laiks ir pārdomu, kļūdu atzīšanas un piedošanas laiks, tomēr neviena no pusēm nevēlas piekāpties. Arī jaunā draudzes pārvalde un kalpojošie mācītāji nav mainījuši savu viedokli, un līdz 23. janvārim mākslas telpai dievnams jāatstāj.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti