Panorāma

Joprojām daudzi dzīvnieku mocīšanas gadījumi

Panorāma

Panorāma

No nepieciešamajiem 37 500 eiro saziedoti 30 000

Bronzā atlej taktilo Brīvības pieminekli, darba pabeigšanai vēl cer uz ziedojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Patiesības mirklis - tā tēlnieki saka par brīdi, kad 1150 grādu karstā bronza ielīst formās, lai vēlāk, atkal izņemta no tām, taptu par skulptūru. Šonedēļ šīs ugunskristības piedzīvoja ilgi lolots, bet vēl nepabeigts projekts – taktilais Brīvības piemineklis. Pieminekļa miniatūrais modelis tā varenību ļaus sajust tiem, kas ir neredzīgi.

Tēlnieku Ivara Miķelsona un Kārļa Alaiņa rokās ir verdoša bronza. Tepat darbnīcā Pārdaugavā tiek atliets pats piemineklis. 

"Vasku sagatavošana, formu sagatavošana šodien beigusies un būs tas patiesības mirklis. Kad formas pielej ar bronzu un notiek pieminekļa atliešana," pastāstīja tēlnieks Kārlis Alainis. 

Bronzas liešana ir dažu sekunžu jautājums. Bet pirms tam bija mēnešiem ilgs darbs. 

Taktilā Brīvības pieminekļa atliešana
Taktilā Brīvības pieminekļa atliešana

"Sekos vēl viens mēnesis, viss jāapstrādā, jānopatinē, jāuzstāda. Darbs turpināsies ilgi," paskaidroja Alainis. "Tā cilvēciskojas liela, monumentāla parādība. Pirmā mērķauditrorija ir neredzīgie, arī bērni. Cilvēkiem būs svaigs skata punkts. No putna lidojuma uz pierastu lietu."

Brīvības simbola proporcijas ir viens pret 50. Mērķis ir ļaut Kārļa Zāles radītās tēlu grupas sajust un sataustīt tiem, kuri neredz. Tiesa, joprojām nav saziedota visa nepieciešamā naudas summa, lai projektu pabeigtu. No nepieciešamajiem 37 500 eiro ir saziedoti 30 000 eiro. Ziedot iespējams šeit.

Taktilā Brīvības pieminekļa atliešana
Taktilā Brīvības pieminekļa atliešana

"Gribētos labāk, bet es saprotu, ka ir Ukraina, ka pašiem ziema nāk. Bet es lūdzu, ja var kaut 5 vai 10 eiro, mēs esam tik tālu tikuši jau," cerīgi uz veiksmīgu darba pabeigšanu un ziedotāju atsaucību lūkojās fonda “Nāc līdzās” valdes priekšsēdētāja Sarma Freiberga.

Brīvības pieminekli nevar ieraudzīt vismaz desmit tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, jo viņi ir neredzīgi. Tādēļ blakus Brīvības piemineklim tiks novietots novietot ar rokām aptaustāms bronzas atlējumu un informācija Braila rakstā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti