Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanu uztic Rīgas pieminekļu aģentūrai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanu arī turpmāk veiks Rīgas pieminekļu aģentūra, 21. decembra sēdē lēma valdība. No 2022. gada janvāra abu piemiņas vietu uzturēšana, apsaimniekošana un labiekārtošana tiks finansēta no valsts budžeta.

Kā informēja Kultūras ministrijā (KM), Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūrai "Rīgas pieminekļu aģentūra" deleģēta Brīvības pieminekļa, tā aizsardzības zonas un Rīgas Brāļu kapu, to teritorijas un aizsardzības zonas saglabāšana, uzturēšana un atjaunošana.

"Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas nacionālās neatkarības izcīnīšanas, valstiskās identitātes un nacionālās pašapziņas simboli un Latvijas tautas svētvietas, kuru aprūpei ir nepieciešama īpaša uzmanība. Ar īpaša, Kultūras ministrijas iniciēta likuma pieņemšanu nostiprināts to statuss un piederība, kā arī noteikta sabiedriskās konsultatīvās institūcijas dibināšana. Lai saglabātu vēsturisko mantojumu un to nodotu nākamajām paaudzēm, ir svarīgi par abām svētvietām rūpēties ik dienu," akcentēja kultūras ministrs Nauris Puntulis ("Nacionālā apvienība"), paužot pārliecību, ka Rīgas pieminekļu aģentūrai ir šim atbildīgajam uzdevumam nepieciešamās zināšanas un pieredze.

Valsts pārvaldes uzdevuma deleģēšanas līgums starp KM padotībā esošo Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldi un Rīgas pieminekļu aģentūru par abu tautas svētvietu apsaimniekošanu būs spēkā no 2022. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim; atbilstoši tam

būs jāvirza izskatīšanai un apstiprināšanai valdībā Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu saglabāšanas, uzturēšanas, izpētes un atjaunošanas programma, tostarp valdībā jāapstiprina tās īstenošanai nepieciešamais finansējums.

Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas nacionālās neatkarības izcīnīšanas, valstiskās identitātes un nacionālās pašapziņas simbols un Latvijas tautas svētvieta, kuru aizsardzību un saglabāšanu nodrošina Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums. Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir iekļauti Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes uzturētajā valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un tiem ir noteiktas teritorijas un aizsardzības zonas.

KONTEKSTS:

Lai noteiktu Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu uzturēšanas, izmantošanas, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtību un citus ar to saistītos jautājumus, kā arī uzvedības noteikumus attiecīgajās teritorijās, Saeima 2020. gada vasarā atbalstīja jauna likuma projektu, kas paredz, ka par Brīvības pieminekli un Rīgas Brāļu kapiem turpmāk atbildīga būs valsts. Saskaņā ar jauno likumu no 2022. gada janvāra abu piemiņas vietu uzturēšana, apsaimniekošana un labiekārtošana jāfinansē no valsts budžeta.

Līdz šim par Brīvības pieminekli rūpējās Rīgas pašvaldība un tās pakļautībā esošā Rīgas pieminekļu aģentūra. Kultūras ministrijas ieskatā Rīgas pieminekļu aģentūra apsaimniekošanu var veikt arī turpmāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti