Kultūras rondo

Festivāls "Rīgas ritmi" šogad veltīts Eiropas džeza simtgadei

Kultūras rondo

Inese Zandere dzejoļu krājumā "Bērns, kas neiekrita" aicina domāt par drošību

Brāļu Kaudzīšu memoriālais muzejs "Kalna Kaibēni" svin 90 gadu jubileju

Brāļu Kaudzīšu muzejs «Kalna Kaibēni» 90.jubileju svin ar «Mērnieku laiku» izrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar dārza svētkiem, kas veltīti brāļu Kaudzīšu memoriālā muzeja “Kalna Kaibēni” 90. jubilejai, 5. jūlijā sāksies svētki “Vecpiebalga atver durvis”. Vecpiebalga ciemos aicina jau astoto reizi. Šogad svētku akcents ir "Mērnieku laiki". Būs iespēja noskatīties arī "Mērnieku laiku" iestudējumu.

“Runājot par latvieti, var teikt, ka mūsos visos mazliet ir "Kalna Kaibēni"," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atzīst Piebalgas muzeju apvienības "Orisāre'' vadītāja Līva Grudule. "Mēs visi mazliet nākam no Piebalgas, ar to pašapziņu un identitāti, ko tur varam meklēt."

"Tas, ar ko mēs mēģinām atšķirties no pārējiem novadu un pilsētu svētkiem, ir kultūrvēsture, mēģinām iet mazliet dziļumā, nevis vienkārši dziedāt un dejot, ko arī labi protam," turpina Grudule.

Šādiem svētkiem šogad ir labs iemesls –

galvenie akcenti ir brāļi Kaudzītes un "Kalna Kaibēni", jo 1879. gadā vienā Piebalgas pakalna pusē dienasgaismu ierauga pirmais latviešu romāns “Mērnieku laiki", bet otrpus kalnam piedzimts Kārlis Skalbe.

Tā kā visas dzimšanas dienas un zīmīgos datumus nevar izcelt, šogad akcents svētkos ir "Mērnieku laiki", brāļi Kaudzītes un "Kalna Kaibēni".

Gaidot šos dārza svētkus, savā jubilejas gadā pošas arī muzejs ar vairākiem jaunumiem. Grudule atklāj, ka šogad maina muzeja galvenajām ēkām jumtu. 

"Memoriālās ēkas jumts jau ir nomainīts, mainīs arī klētiņai jumtu. Vasaras laikā mēs uzbūvēsim jaunu skatu platformu, kas ir neatņemama sastāvdaļa no Reiņa un Matīsa Kaudzīšu laikiem," skaidro Grudule.

Desmit gadus šī platforma nebija, tagad rasta iespēja to atjaunot.

Svētkos "Vecpiebalga atver durvis", kas norisināsies visu jūliju nedēļas nogalēs, būs iespēja noskatīties arī "Mērnieku laiku" iestudējumu.

"Ideja par to, ka piebaldzēniem vajadzētu iestudēt "Mērnieku laikus", jau vairākus gadus klejojusi, šogad cītīgi kultūras un muzeju cilvēki pie tā strādājām. Šobrīd varu teikt, ka pēc 27 gadu pārtraukuma, kad notika pēdējās "Mērnieku laiku" izrādes Alauksta estrādē, ko toreiz spēlēja Nacionālais teātris, šogad atkal 20. jūlijā Alauksta estrādē būs "Mērnieku laiki"," atklāj Grudule.

Iestudējumu veido vecpiebaldzēni kopā ar draugiem,

no romāna izveidots dramatizējums ar atsevišķiem akcentiem, bet būs gan Ķenča lūgšana, gan Pietuka Krustiņa augstā dziesma un goda mielasts. Dramatizējumā saglabāta Kaudzīšu laiku valoda, kas varētu iepriecināt literatūras gardēžus, bet ir izaicinājums aktieriem, lai arī viņi ir piebaldzēni.

Izrādes dienā, 20.jūlijā, Vecpiebalgas ļaudis arī aicina uz tradicionālo tirdziņu, jo "kad tad labāk tirgoties, ja ne tad, kad slātavieši un čangalieši sanākuši kopā".

"Uz Piebalgu noteikti reizi vasarā ir jāaizbrauc, jo tas klusums, skaistās ainavas, lauku sētas ir atšķirīgāk nekā Jūrmala un Rīga. Latviskums, kas tur aizvien ir sastopams.

Piebaldzēns varbūt nav gluži kā latgalietis ar tik plašu un vētrainu viesmīlību, drīzāk mazliet vērojošu, bet tas nenozīmē, ka piebaldzēns negaida ciemiņus," aicina Grudule.

"Vasara ir laiks, kad cilvēki brauc uz Piebalgu, ūdensrozes ir pašā plaukumā, viss zied, smaržo, zaļo"

Svētki izskaņa būs 28. jūlijā ar dievkalpojumu Vecpiebalgas ev. lut. baznīcā un noslēguma koncertu, kurā uzstāsies Marija Naumova un instrumentālā grupa “Pa īstam”.

Neatņemama svētku sastāvdaļa ir arī Mazās Kalniņa dienas Inešos, kas notiks 27. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti