Dienas ziņas

Pēta zivjērgļu ligzdas

Dienas ziņas

Rundāles pilī atklāj puķuzirņu izstādi

Liepājas muzejs saņem Bokumu dzimtas mantojumu

Bokuma dzimtas mantojumam Liepājas muzejā vērtīgs papildinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pagājušā gadsimta 20. gadu sākumā liepājnieks Juris Bokums bijis pazīstams fotogrāfs un apguvis ērģeļu un harmoniju būvniecību, kā arī izveidojis savu fabriku. Liepājā gatavotie mūzikas instrumenti tolaik guvuši augstu atzinību profesionālo meistaru un mūziķu vidū gan Latvijā, gan ārvalstīs. Plašais un vērtīgais Bokumu dzimtas kultūrvēsturiskais mantojums tagad apkopots un nodots Liepājas muzejam.

Verners Bokums ir slavenā ērģeļu un harmoniju meistara Jura Bokuma mazdēls, kurš apkopojis un klasificējis atstātās vēsturiskās liecības. Daļa no tām atklājusies līdz ar dzimtas īpašuma atgūšanu  pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā, daļa glabājusies pie radiem ārzemēs.

Tie ir dažādu dokumentu oriģināli, ar vectēva roku rakstīta autobiogrāfija, izglītības un amatniecības apliecības, diplomi, harmoniju katalogi un fotogrāfijas. „Te ir atsauksmes, ko rakstījis Alfreds Kalniņš tanī laikā. Slaveni mūziķi, kas lietojuši harmonijus,” stāsta Verners Bokums.

Bokuma harmoniju un ērģeļu fabrika Liepājā darbojusies 27 gadus - līdz 1949. gadam. Šajā laikā te uzbūvētas piecas ērģeles un vairāk nekā 300 harmoniji. Šeit tapušie mūzikas instrumenti bijuši pieprasīti Latvijā, Lietuvā, Polijā.

„1960.gadu vidū mans tēvs uzbūvēja vēl divus harmonijus, jo bija pasūtījums no Lietuvas. Šo divu harmoniju būvē arī es pats esmu piedalījies. Var teikt, ka divus harmonijus savā dzīvē esmu uzbūvējis,” norāda Verners Bokums.

Jūnija sākumā Liepājas muzejs dāvinājumā no vietējā uzņēmēja saņēma Bokuma firmā ražotu harmoniju pilnā darba kārtībā. Tā ir uzskatāma sava laika liecība, ko tagad papildinās vērtīgi dokumenti un kas atklās un ļaus sekot vienas dzimtas vēsturei.

„Ir interesanti tad, ja mēs saņemam kāda cilvēka memoriālu lietu kā dāvinājumu vai liecību par viņa darbību un, ja pēc vairākiem gadiem atkal kāds šī cilvēka priekšmets nonāk muzejā, tas veido veselu stāstu,” uzsver Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Sagaidot Latvijas simtgadi, Liepājas muzejs gatavo īpašu ekspozīciju, kur goda vietā būs vēl kāds Bokumu dzimtas veikums - stikla plates un fotogrāfijas ar 1919.gada pagaidu valdību, ko tolaik iemūžinājis fotogrāfs Juris Bokums.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti