Kultūras rondo

Fotogrāfes Intas Rukas jaunākā izstāde - stāsts par bailēm, izvēli un drošsirdību

Kultūras rondo

Finansējums amatiermākslas kolektīvu vadītājiem. Vajadzīgas vadlīnijas

Bīskapa Sloskāna jubileju ieskandina VAK "Latvija" koncerts Stirnienē

Bīskapa Sloskāna jubileju ieskandina kora «Latvija» koncerts «Mirdzi, Stirniene, Latvijas zvaigznājā!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirms 125 gadiem Stirnienes pagasta Tiltagalā piedzima godināmais bīskaps Boļeslavs Sloskāns. Šogad, atzīmējot lielo jubileju, no 31.augusta līdz 2.septembrim viņa dzimtajā pusē notiks bīskapam veltīti pasākumi. Jubilejas pasākumu piektdienas, 31.augusta, vakarā Stirnienes Svētā Laurencija baznīcā ieskandinās Valsts akadēmiskais koris “Latvija” ar garīgās mūzikas koncertu “Mirdzi, Stirniene, Latvijas zvaigznājā!”.

Pasākumu turpinās diskusijas, sarunas un vietējo jauniešu iesaiste. Pasākuma organizatori pauž cerību, ka Sloskāns būs pirmais oficiāli atzītais latviešu tautības svētais.

Krustāmtrauks un vairāki citi priekšmeti Stirnienes svētā Laurencija Romas katoļu baznīcā joprojām draudzes locekļiem un apmeklētājiem atgādina, ka te, Stirnienē, tālajā 1893.gada 31.augustā piedzima un tika kristīts godināmais bīskaps Boļeslavs Sloskāns.

“No Sloskāna laikiem ir saglabājušies svečturi un dažādi citi interjera priekšmeti, vissvarīgākais ir kristāmais galds, kur savulaik arī kristīts bīskaps Sloskāns,” stāsta baznīcas ērģelniece un tautas nama vadītāja Ieva Zepa.

Bīskapa  Boļeslava Sloskāna, kura dzīve ir bijusi ievērojama, tomēr visai skarba, jubilejai par godu paredzētas ievērojamas svinības ne vien ar dievkalpojumiem un valsts akadēmiskā kora "Latvija" koncertu vietējā baznīcā, bet arī ar sarunām un diskusijām par viņa dzīvi un ietekmi uz šodienas pasauli.

Šobrīd Vatikānā rit bīskapa Sloskāna beatifikācija jeb iecelšana svētos kārtā.

Lai arī dzimis Stirnienē, te viņš pavadīja īsu laiku, bijis Mogiļevas diecēzes bīskaps Baltkrievijā, padomju terora moceklis, tad iemainīts pret padomju spiegu un līdz Otrā pasaules kara beigām kalpojis Latvijā. Savas dzīves tālākajā ritumā bijis Rietumeiropā atzīts garīdznieks, kurš palīdzējis saglabāt katolisko ticību, latvietību un iegūt izglītību daudziem trimdas tautiešiem.

„Mēs esam vienīgais novads Latvijā, kas var lepoties, ka pie mums ir dzimis tik svēts un godājams vīrs. 31.augustā, kas ir bīskapa Sloskāna 125.dzimšanas diena, pie mums viesojas akadēmiskais koris „Latvija”,” turpina Zepa.

Godināmā bīskapa jubilejas ieskaņas garīgās mūzikas koncerts „Mirdzi, Stirniene, Latvijas zvaigznājā!” norisināsies Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla ietvaros. Bet arī VAK "Latvija" mākslinieciskajam vadītājam Mārim Sirmajam ar Stirnieni saistās īpaši mīļas bērnības atmiņas.

“Stirnienes baznīca man ir kā zināms brīnums, jo mana bērnība ļoti bieži pavadīta šajā apkaimē. Tu brauc, un ir meži, meži un pēkšņi tāda neticami liela akmens baznīca. Tā vienmēr bija tāda sirreāla sajūta, ieraugot Stirnienes baznīcu, un mani vecvecāki ir laulājušies šeit, un līdz ar to tā ir tāda īpaša vieta,” bērnību atminas Māris Sirmais.

Ņemot vērā Māra Sirmā siltās bērnības atmiņas, arī koncerta programma ir īpaši šai vietai veidota.

“Mēs parādīsim ne tikai vienu daļu no Latvijas simtgades programmas, bet arī divus jaundarbus, kuriem oficiālais pirmatskaņojums būs tikai pēc pāris dienām.

Kopā ar mums būs arī pianists Vestards Šimkus ar citiem mūziķiem, mēs pirmatskaņosim viņa darbu „Missa Brevis”. 

Mēs dziedāsim arī brīnišķīgu Riharda Dubras darbu, kas veidots uz maija dziedājumu pamata „Tu skaisto Dīva duorza rūze”. Mēs to pirmoreiz dziedāsim Latgalē. Un saistībā ar manām atmiņām mēs nodziedāsim “Zynu, zynu tāva sāta”, šo dziesmu Raimons Tiguls speciāli izveidoja korim "Latvija", un šī dziesma ir paredzēta arī šajā programmā,” ar koncerta programmu iepazīstina Sirmais.

Bīskaps Sloskāns savas dzīves laikā ir rūpējies par bērnu un jauniešu izglītošanu, tāpēc arī sestdien, 1.septembrī - Zinību dienā, Stirnienē iecerēta gan diskusija par vērtībām un svētumu mūsdienās, gan bērnu un jauniešu  pēcpusdiena.

„Bīskaps Sloskāns savas dzīves laikā ir centies iedvesmot jauniešus gan uz izglītošanos, gan garīgo attīstību un no rīta mums ir diskusija „Vai viegli būt Sloskānam 21.gadsimtā?”. Un šī būs saruna par to, kas ir aktuāls mūsdienu sabiedrībā, kas ir aktuāls valstī un par to, kā bīskaps Sloskāns spēj mūs iedvesmot tālākiem, augstākiem mērķiem,” stāsta Zepa.

Sarunās par garīgo un laicīgo un to neredzamo robežu bīskapam veltītos pasākumus Stirnienē šajā nedēļas nogalē noslēgs Mārtiņš Brauns un citi Latvijas un vietējie mūziķi, kā arī  Stirnienes garīgās mūzikas koris “Reversium” un solisti Ilze Grēvele un Krišjānis Norvelis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti